Η κόρη μου 25 μηνών δεν τρώει φαγητό με ευχαρίστηση. Τρώει μόνο πατάτες τηγανητές αυγό τοστ όλα τα άλλα με πολύ καβγα κ κλάμα. Συχνά για να μην μακωνουμε κάθε μα κάθε μέρα πίνει για μεσημεριανό γάλα. Το γάλα της αρέσει πολύ πίνει 330γρ το πρωί,το ίδιο το βράδυ κ τελευταία κ το μεσημέρι αφού δεν τρώει το φαγητό της. Κρέμες κ φρουτοκρεμα τρώει με πολύ δυσκολία κ αφού κρατάω χέρια πόδια για να μην μαφηνει να την ταιζω. Τι γνώμη έχετε να σταματήσω να τη ζωριζω για λίγο κ να πίνει μόνο γάλα ή να συνεχίσω να μαλωνουμε κάθε μεσημέρι. Είναι 11,2 κιλά κ 90 πόντους .
Οι ανάγκες των παιδιών σε γάλα από την ηλικία τους ενός έτους είναι μόνο 500ml (το πολύ 600ml) την μέρα (δύο φλυντζάνια). Σε περίπτωση που καταναλώνουν περισσότερο γάλα αυτό περιορίζει την πρόσληψη από το φαγητό από όπου θα πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και που δεν υπάρχουν στο γάλα σε ικανοποιητικές ποσότητες για την ηλικία τους. Επίσης, η προτίμηση για κατανάλωση γάλακτος αντί για γεύμα είναι ένας σύνηθες τρόπος χειρισμού των γονιών από τα παιδιά… Τα παιδιά από την ηλικία του έτους αρχίζουν να τρώνε το φαγητό της οικογένειας και επίσης σταματούν τις κρέμες/φρουτόκρεμες κτλ. Η διατροφή τους ακολουθεί τις γενικές συνήθειες της οικογένειας.
Είναι σημαντικό στα κύρια γεύματα της μέρας να τρώτε μαζί στο τραπέζι, από το ίδιο φαγητό. Όταν θα δει και εσάς να τρώτε το ίδιο φαγητό είναι πιο πιθανόν να φάει. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να της προσφέρετε μόνο από τα φαγητά που προτιμά, ούτε και ενδώσετε και να αντικαταστήσετε το γεύμα με γάλα!! Απλά εξηγήστε της ότι αυτό είναι το φαγητό που έχουμε για σήμερα και αν δεν θέλει να φάει τότε επόμενο γεύμα/σνακ της θα είναι σε 2.5-3 ώρες. Στις 2.5-3 ώρες ξαναδώστε της το ίδιο φαγητό που της προσφέρατε το μεσημέρι για να καταλάβει ότι αυτό είναι το γεύμα. Αφήστε την να φάει μόνη της και απλά βοηθήστε την ΑΝ χρειάζεται χρησιμοποιώντας δεύτερο κουτάλι ή πηρούνι.
Μην σας ανησυχεί ότι δεν θα φάει, ίσως να κάνει θέμα 1-2 μέρες, μετά όμως θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει η επιλογή του γάλακτος ή των «αγαπημένων» μόνον φαγητών και θα αρχίσει να τρώει αυτά που της προσφέρετε και που και εσείς τρώτε στο ίδιο γεύμα μαζί της… Το βάρος και το ύψος της είναι φυσιολογικά όποτε δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε αν μείνει «νηστική» σε κάποια γεύματα μέχρι να καταλάβει πως θα πρέπει να τρώει…
Δείτε επίσης:
Διατροφικές ιδιορρυθμίες και ιδιοτροπίες σε μικρά παιδιά. Πώς τις αντιμετωπίζουμε;