Η μπέμπα μου είναι 14 μηνών με βάρος 9.900 και ύψος 76 εκ. ενώ γεννήθηκε 2.870 και 49 εκ. Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και πάνω από 4 μήνες αρνείται πεισματικά να φάει το μεσημεριανό της πριν ακόμα το δοκιμάσει! Τρώει ότι τρώμε κ εμείς απλά χωρίς αλάτι όμως με το πλησιάζει το κουτάλι ή το πιρούνι δυσανασχετεί ή όταν της λέω να φάει μου κουνάει το κεφάλι αρνητικά! Της αρέσουν μόνο ότι μοιάζει με ψωμί (τυροπιτάκια, κουλουράκια, κέικ, μακαρόνια και πατάτες), τα φρούτα και το γάλα. Νομίζω ότι απλά μπορεί να μείνει ώρες νυστική χωρίς να τη νοιάζει αρκεί να φάει αυτό που θέλει. Πάει πίσω η ανάπτυξή της από αυτό και τι μπορώ να κάνω για να δεχθεί αυτό που της μαγειρεύω;Προσπαθώ να μην την πιέζω όμως ανυσυχώ...
Το βάρος και το ύψος της κόρης σας που βρίσκονται σε φυσιολογικά όρια για την ηλικία της.
Το παιδί σας θα ήταν καλά να δοκιμάζει τουλάχιστον μια νέα τροφή κάθε μέρα, ή τουλάχιστον μια κουταλιά από το κάθε φαγητό που υπάρχει στο γεύμα της οικογένειας (πχ. κρεατικό/ψάρι, ζυμαρικό/πατάτα/ψωμί/ρύζι, λαχανικό/σαλάτα). Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να φαίνεται ότι παίρνουν μόνο συγκεκριμένες (και λίγες) τροφές, αλλά αν υπολογίσουμε την πρόσληψη τους σε εβδομαδιαία βάση, τότε καλύπτουν τις ανάγκες τους. Έτσι μην ανησυχείτε για τη διατροφή του παιδιού σας, ιδιαίτερα αφού το βάρος και το ύψος είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως επίσης και η ανάπτυξη από το βάρος/ύψος γέννησης.
Στην ηλικία που βρίσκεται το παιδί σας σίγουρα πρέπει να έχει ποικιλία η διατροφή του, λαμβάνοντας φαγητό όπως ολόκληρη η οικογένεια (χωρίς αλάτι). Προσφέρετε στο παιδί σας από το φαγητό της οικογένειας και προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί τουλάχιστον ένα γεύμα. Ενθαρρύνετε το να φάει το ίδιο φαγητό με σας, το οποίο μπορεί να είναι διακοσμημένο με όμορφο τρόπο στο πιάτο. Εξηγήστε του ότι όλοι θα φάτε το ίδιο φαγητό. Αν αρνείται να φάει το φαγητό της οικογένειας, ΜΗΝ του προφέρετε κάτι το διαφορετικό. Εξηγήστε του ότι δεν θα υπάρχει κάτι άλλο για να φάει μέχρι το επόμενο γεύμα ή ενδιάμεσο και ότι θα ήταν καλά να δοκιμάσει τουλάχιστον μια μπουκιά από το κάθε τι που βάλατε στο πιάτο του. Βασικός κανόνας της υγιεινής διατροφής είναι η ποικιλία... Χρειαζόμαστε τροφές από όλες τις ομάδες τροφών. Προσπαθήστε να εντάξετε καινούργιες τροφές, αλλά λάβετε υπόψη ότι το παιδί χρειάζεται να εκτεθεί 10-15 φορές σε μια νέα τροφή για να τη συνηθίσει, πόσο μάλλον να του αρέσει, έτσι δεν πρέπει να αποθαρρυνθείτε από την πρώτη ή δεύτερη άρνηση. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσφέρετε γάλα ή ψωμί στη θέση του γεύματος ή τα ίδια φαγητά καθημερινά.
Το πρωί μπορεί να πάρει δημητριακά με το γάλα του ή να πιει το γάλα του και να φάει ψωμί με τυρί ή αυτό και λίγο λαχανικό ή φρούτο. Το μεσημέρι και το βράδυ να φάει από το φαγητό της οικογένειας συμπεριλαμβάνοντας:
κρέας ή ψάρι ή όσπρια ή γαλακτοκομικά
ΚΑΙ ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτα ή πλιγούρι ή ψωμί
ΚΑΙ λαχανικά ή σαλάτα
Η κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες τροφών θα πρέπει να γεμίζει το ένα τρίτο του πιάτου του. Το απόγευμα μπορεί να πιει γάλα ή γιαούρτι και φρούτο και ακόμα ένα φλιτζάνι γάλα πριν να κοιμηθεί.
Δείτε επίσης:
http://www.paidiatros.com/children/Dietary-quirks/
www.youtube.com/watch?v=jsxbVa23re8
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0z4HdLhDZ0Q