H ιδιοπαθής θρομβοπενική προρφύρα είναι μια αιμορραγική διαταραχή κατά την οποία το αίμα έχει μια ασυνήθιστα χαμηλή ποσότητα αιμοπεταλίων.
Υπάρχουν τρία είδη κυττάρων στο αίμα:
1. Ερυθρά αιμοσφαίρια
2. Λευκά αιμοσφαίρια
3. Αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια προστατεύουν τον οργανισμό να αποφεύγει την υπερβολική αιμορραγία όταν σε κάποιο σημείο κοπεί ή γρατζουνιστεί.
Στην ιδιοπαθή θρομβοπενική προρφύρα ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι τόσο χαμηλός (συνήθως< 50 000) που δεν μπορούν να επιτελέσουν τη λειτουργία
Ποια η αιτία που προκαλεί την ιδιοπαθή θρομβοπενική προρφύρα
Είναι άγνωστη η αιτία που προκαλεί την ιδιοπαθή θρομβοπενική προρφύρα. Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες όπως οι κάτω:
Η συνηθέστερη αιτία είναι μετά από μια ιογενή λοίμωξη.
Ποια τα συμπτώματα της ιδιοπαθής θρομβοπενικής προρφύρας
«Μελανιές» στο σώμα του παιδιού
Εξάνθημα από μικρές κηλίδες κυρίως στα πόδια
Εύκολη αιμορραγία κυρίως από τα ούλη
Τα πιο πάνω συμπτώματα ξεκινούν απότομα χωρίς κανένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι.
Πως γίνεται η διάγνωση της ιδιοπαθής θρομβοπενικής προρφύρας
Αφού ο παιδίατρος εξετάσει το παιδί θα ζητήσει να γίνουν κάποιες εξετάσεις και κυρίως «Γενική αίματος» στην οποία καταγράφεται ο αριθμός των αιμοπεταλίων. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να ζητήσει να γίνουν πιο λεπτομερείς εξετάσεις αν θέλει να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να παρουσιαστούν με τα ίδια πιο πάνω συμπτώματα.
Ποια η θεραπεία της ιδιοπαθής θρομβοπενικής προρφύρας
Η αρρώστια αυτή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται καλά από μόνη της σε διάστημα 3-6 μηνών. Σε κάποιες περιπτώσεις ο παιδίατρος μπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει ένα φάρμακο που λέγεται γ-σφαιρίνη. Το φάρμακο τούτο δίνεται ενδοφλέβια.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί κορτιζόνη. Αν το πρόβλημα παρατείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (>6μήνες0 τότε μπορεί ο παιδίατρος να σας εισηγηθεί να αφαιρεθεί η σπλήνα του παιδιού.
Συμβουλές σε γονείς
Να αποφύγει το παιδί να καταναλώσει κάποια φάρμακα όπως η ασπιρίνη
Να αποφύγει το παιδί κάποια αθλήματα ή δραστηριότητες, ειδικά αθλήματα επαφής. Ρωτήστε το παιδίατρο σας για περισσότερες λεπτομέρειες.