Αφορά κυρίως παιδιά 4-10 χρονών. Τα παιδιά αυτά, ξαφνικά αρχίζουν να έχουν ατυχήματα (απώλεια ούρων) κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ όταν κοιμούνται είναι στεγνά. Η εξέταση από το γιατρό δε δείχνει τίποτα το παθολογικό και οι εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη ή ουρολοίμωξη είναι αρνητικές. Η κατάσταση όμως αυτή αναστατώνει τόσο το παιδί όσο και τους γονείς.
Τι προκαλεί την ημερήσια ενούρηση;
Η συνηθέστερη αιτία για αυτό το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά κρατούν τα ούρα τους και αγνοούν τα σήματα της κύστης, που τα προειδοποιούν ότι χρειάζεται να την αδειάσουν. Τα παιδιά συνεχίζουν το παιχνίδι τους, όταν όμως η ποσότητα των ούρων περάσει τον όγκο που μπορεί να χωρέσει η κύστη, τότε προσπαθούν με διάφορους τρόπους να συγκρατήσουν τα ούρα, δεν τα καταφέρνουν και βρέχονται. Αν παρακολουθήσετε ένα τέτοιο παιδί, θα το δείτε ότι ενώ παίζει, αρχίζει να διασταυρώνει τα πόδια του σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τα ούρα, δεν τα καταφέρνει και τρέχοντας προς το αποχωρητήριο βρέχεται. Βέβαια υπάρχει ένα μικρό ποσοστό παιδιών (<5%), που η ενούρηση τους οφείλεται σε κάποιο λειτουργικό πρόβλημα της κύστης. Αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να εντοπίσει ο γιατρός που θα εξετάσει το παιδί.
Αφορμή για να αρχίσει ένα παιδί την ημερήσια ενούρηση μπορεί να είναι κάποιο stress που πέρασε το παιδί, όπως καινούριο σχολείο ή απώλεια συγγενικού προσώπου. Όμως δεν υπάρχει πάντοτε κάποιος φανερός παράγοντας.
Θεραπεία ημερήσιας ενούρησης
Εκείνο που έχει σημασία, είναι η διαβεβαίωση από το γιατρό ότι δεν υπάρχει τίποτα το παθολογικό με το παιδί και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χρόνος για να το ξεπεράσει. Χρήσιμο όμως είναι να ακολουθήσετε και τις πιο κάτω οδηγίες:
• Να υπενθυμίζετε το παιδί σας, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ότι πρέπει να επισκέπτεται το αποχωρητήριο.
• Αν είναι κορίτσι να μην κάνει μπάνιο αλλά ντους, γιατί τα σαπούνια μπορεί να ερεθίζουν τα έξω γεννητικά της όργανα.
• Να πίνει αρκετό νερό και να αποφεύγει ποτά που περιέχουν καφεΐνη.
• Δε χρειάζεται να καταγράφετε τα ατυχήματα, το μόνο που θα προσφέρει είναι άγχος στο παιδί. Προσπαθήστε να το ξεχάσετε.
• Δε τιμωρούμε ποτέ, αλλά ούτε και κριτικάρουμε το παιδί, προσπαθούμε να το ενθαρρύνουμε και να του εξηγήσουμε ότι δε φταιει για αυτό που συμβαίνει και ότι πολύ σύντομα θα το ξεπεράσει.
• Αν το παιδί έχει δυσκοιλιότητα, προσπαθήστε να λύσετε πρώτα αυτό το πρόβλημα. Μπορεί τα μεγάλα και σκληρά κόπρανα που βρίσκονται στο έντερο να ερεθίζουν την κύστη και να προκαλούν την ενούρηση.
• Μιλήστε με το δάσκαλο του παιδιού και παρακαλέστε τον να υπενθυμίζει το παιδί ότι πρέπει στα διαλείμματα να πηγαίνει στο αποχωρητήριο.