Δεν είναι σίγουρο τι προκαλεί την Επιλόχειο Κατάθλιψη, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι το γενετικό ρίσκο, το στρες της όλης κατάστασης, οι αλλαγές σε πλήθος ορμονών και οι αλλαγές σε χημικές εγκεφαλικές ουσίες, μπορούν να παίξουν το ρόλο τους και να προκαλέσουν αυτήν τη διαταραχή.
Η μελαγχολία πάντα αντιμετωπιζόταν ως ένα συνηθισμένο μέρος της επιλόχειου περιόδου για μερικές νέες μαμάδες. Η πτώση του επιπέδου των ορμονών μετά τη γέννα μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές μεταπτώσεις. Είναι συνηθισμένο να νιώθετε μελαγχολία για λίγες εβδομάδες μετά τη γέννα.
Συνήθως ξεκινά μεταξύ της τρίτης και πέμπτης μέρας μετά τη γέννα και υποχωρεί σε δύο περίπου εβδομάδες. Αλλά επειδή είναι τόσο συνηθισμένο και συνήθως περνά χωρίς καμιά παρέμβαση πολλές μητέρες συχνά αγνοούν τα συμπτώματα. Αν η μελαγχολία σας κρατήσει περισσότερο, μπορεί να περνάτε Επιλόχειο Κατάθλιψη.
Η Επιλόχειος Κατάθλιψη εμφανίζεται στο 10 έως 15 τοις εκατό των νέων μαμάδων. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα αλλά η εκδήλωσή της μπορεί να καθυστερήσει για μερικούς μήνες.
Συμπτώματα εκδήλωσης της επιλοχείου κατάθλιψης:
Θεραπεύοντας την Επιλόχειο Κατάθλιψη
Αν υποπτεύεστε ότι έχετε Επιλόχειο Κατάθλιψη, είναι σημαντικό να μιλήσετε αμέσως στο γιατρό ή στη μαία σας. Το σημαντικότερο είναι να μην αισθανθείτε ντροπή ή ακόμα χειρότερα ενοχή ή αποτυχία. Είναι μια φυσιολογική κατάσταση και μπορεί να θεραπευτεί.
«Πηγή: Από την επιστημονική ομάδα των Pampers»