Τι πρέπει να τρωει;
Και για αυτή την περίοδο της ζωής του μωρού σας το γάλα αποτελεί την αποκλειστική διατροφή. Το μωρό δεν είναι ακόμη έτοιμο να ξεκινήσει στερεά τροφή. Δεν ελέγχει ικανοποιητικά το στόμα και τη γλώσσα και έτσι η διατροφή με το κουτάλι είναι ακόμη δύσκολη. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να ξέρετε ότι εάν χορηγήσετε γρήγορα στερεά τροφή στο μωρό σας υπάρχει περίπτωση να αναπτύξει κάποιες αλλεργίες αργότερα. Σε αυτή την περίοδο της ζωής του, μπορείτε να του χορηγείτε στα ενδιάμεσα των γευμάτων τσάι ή νερό, ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Πόσο και κάθε πότε πρέπει να τρωει το μωρό μου;
Όπως αναφέραμε και στη διατροφή του νεογέννητου το πόσο και πότε τρωει κάθε μωρό είναι εξατομικευμένο. Σημαντικό είναι να καταλαβαίνετε ότι το παιδί σας χορταίνει με την ποσότητα και συχνότητα με την οποία το ταίζετε. Το δεύτερο μήνα τρωνε συνήθως 5-6 γεύματα , 120 ml κάθε φορά περίπου. Δυστυχώς η πλειοψηφία των παιδιών εξακολουθεί να ξυπνά και να θέλει φαγητό τη νύκτα. Τον τρίτο και τέταρτο μήνα η συχνότητα των γευμάτων συνήθως παραμένει η ίδια αλλά τα παιδιά τρωνε περισσότερο, 150-200 ml κάθε φορά. Το παιδί σταδιακά θα σταματήσει να θέλει φαγητό τη νύκτα. Τον πέμπτο μήνα τα γεύματα είναι συνήθως 4-5 και το παιδί τρωει περίπου 200 ml γάλα κάθε φορά. Η πλειοψηφία των παιδιών δεν ξυπνά πια τη νύκτα.
Τι να κάνω αν εξακολουθεί να ξυπνά τη νύκτα για φαγητό;
Προσπαθήστε να του δίνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας, πριν πάτε εσείς για ύπνο. Αν το μωρό ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύκτας, τότε δώστε του λίγο τσάι. Αν κοιμηθεί, τότε δεν πεινά αλλά ξυπνά από συνήθεια. Σιγά-σιγά μειώστε την ποσότητα τσαγιού που του δίνετε και σταδιακά το μωρό θα σταματήσει να ξυπνά τα βράδια. Αν με το τσάι δεν κοιμηθεί πιθανόν να πεινά, για αυτό δώστε του γάλα και προσπαθήστε να μειώνετε την ποσότητα του γάλακτος που του δίνετε σταδιακά. Βέβαια σωστό είναι κάθε φορά που ξυπνά να ελέγχετε μήπως είναι βρεγμένο, οπότε θα πρέπει να του βάζετε καθαρή πάνα .
Έχει το παιδί μου ικανοποιητικό για την ηλικία του βάρος;
Πρέπει να γνωρίζετε ότι για συγκεκριμένη ηλικία το φυσιολογικό βάρος μπορεί να κυμαίνεται κατά πολύ. Για παράδειγμα ένα παιδί 4 μηνών μπορεί να ζυγίζει 4.5 κιλά και ένα άλλο να ζυγίζει 6 κιλά και να είναι και τα δυο βρέφη υγιή. Υπάρχουν ειδικά σχεδιαγράμματα, στα οποία ο γιατρός σας τοποθετεί το βάρος του παιδιού σας και θα κρίνει αυτός αν όλα είναι φυσιολογικά.