Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν γιατί το βρέφος τους βγάζει και βάζει τη γλώσσα του στο στόμα συνεχώς. Η αυθόρμητη απάντηση είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούν και ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό για την ηλικία του. Φυσικά αν αυτό είναι υπερβολικό και ανησυχεί τους γονείς τότε θα είναι χρήσιμο να το κουβεντιάσουν με τον παιδίατρο του μωρού τους.
Μην ξεχνάτε ότι τα βρέφη χρησιμοποιούν το στόμα και τη γλώσσα για να «εξερευνήσουν» το κόσμο τους. Βάζουν αντικείμενα στο στόμα είτε από ένστικτο για σίτιση είτε γιατί θέλουν να τα εξερευνήσουν. Ταυτόχρονα όμως μέχρι την ηλικία περίπου των 5-6 μηνών έχουν το αντανακλαστικό της γλώσσας, όπου όταν ένα αντικείμενο έρθει σε επαφή με τη γλώσσα αντανακλαστικά το βρέφος το σπρώχνει προς τα έξω και έτσι βγάζει τη γλώσσα του έξω από το στόμα. Μάλιστα κάποια βρέφη μπορεί να συνεχίσουν να έχουν το αντανακλαστικό της γλώσσας και σε πιο μεγάλη ηλικία από αυτή των 5-6 μηνών.
Το σύμπτωμα αυτό επιδεινώνεται αν προσπαθήσετε να προσθέσετε στερεά τροφή στο μωρό. Γι’ αυτό και σε αυτή τη περίπτωση καλό θα ήταν να αναβάλετε για λίγο χρόνο την είσοδο της στερεάς τροφής στο διαιτολόγιο του παιδιού σας μέχρι να εξαφανιστεί το αντανακλαστικό της γλώσσας.
Μερικοί μη παθολογικοί λόγοι που τα βρέφη βγάζουν τη γλώσσα έξω από το στόμα είναι οι πιο κάτω:
Υπάρχουν βέβαια και παθολογικοί λόγοι (πολύ σπάνια) που μπορεί να οδηγούν σε αυτό το σύμπτωμα. Μερικοί από αυτούς είναι η ακόλουθοι και φυσικά αυτό είναι ευθύνη του παιδιάτρου να κρίνει αν το παιδί θα πρέπει να διερευνηθεί για τους πιο κάτω λόγους.
Συμπερασματικά, το σύμπτωμα αυτό είναι σχετικά συχνό αλλά ευτυχώς πολύ σπάνια μπορεί να κρύβει μια οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση. Ο υπεύθυνος για να κρίνει αν το παιδί σας χρειάζεται οποιαδήποτε περεταίρω διερεύνηση είναι ο παιδίατρος του μωρού.
Εισάγετε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού σας