Εχουμε ενα κοριτσι 16 μηνών. Διατροφικά σταματησαμε τις σουπες τις βραστες και ξεκινησε να τρώει από τα φαγητά μας αλλά ακόμη λιωμένα στο μπλεντερ. Εκτός από τα όσπρια φασόλια με πατάτες κι καρότα, ή λουβιά με κολοκύθι τα λιωνουμε με το πιρούνι. πρωι βραδυ πινουμε γαλα Σ26, τα υπολιπα γεύματα είναι κρεμες και αυγο πικτο λιωμένο στο μπλέντερ με νερό λαδι και λεμονι και γίνεται κρε΄μα. Πως να ξεκινήσω την ντοματα, το αγγουράκι, πιττα, και αλλα φρούτα μήλο να τα τρώει με το χεράκι? φινγκερφουντ. Τι μπορώ να την ταίζω? τι φαγητά? πότε θα κοβουμε μικρά κομματακια το φαγητό μας? Πόσο αλας να βαζουμε στα φαγητά της. Φοβάμαι να της δινω να τρώει μόνη της διότι μπορεί να κοψει μεγάλο κομμάτι και να κινδυνέψει και επείδη την προσέχω και τα μεσημέρια τρώμε μόνες μας φοβάμαι (πρώτο παιδι). Ευχαριστώ πολύ
Το παιδί σας στην ηλικία που βρίσκεται θα έπρεπε να παίρνει ελάχιστες αλεσμένες τροφές. Από την ηλικία των 9-12 μηνών τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές, σε μικρά κομματάκια, ή τροφές που τους δίνουμε στο χέρι.
Κινούμε το ενδιαφέρον του παιδιού με το δικό μας φαγητό και τρώμε την ίδια ώρα. Όπως έχετε ήδη κάνει, αρχίζουμε με φαγητά που είναι πιο μαλακά και μπορούν να μαλακώσουν λίγο με το πιρούνι ή ανακατεύοντας τα με λίγο γιαούρτι (πχ φακές, μπιφτέκια από κιμά, μακαρονάκια μικρά με κιμά, πατάτα βραστή, ρύζι με γιαούρτι).
Μπορούμε επίσης να δώσουμε και φαγητά που μπορεί να πάρει με το χέρι του, σε μικρά κομματάκια λαχανικά (πχ. ωμό ή βρασμένο καρότο ή φασολάκι ή μικρά κομματάκια από ντομάτα ή πιπεριά ή λωρίδες από ψωμί να το βουτήξει στο αυγό του ή κομματάκια πίττα ή κύβους από τυρί ή κομματάκια από φρούτο όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνα, μανταρίνι, πορτοκάλι). Πάντοτε φυσικά θα πρέπει να του δίνουμε το φαγητό στην παρουσία μας. Μπορείτε να φάτε και εσείς μαζί του για να του δείξετε και να σας μιμηθεί
Αναφορικά με το αλάτι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε αλάτι στο φαγητό του παιδιού. Τα παιδιά νιώθουν τις γεύσεις πιο έντονα και άρα κάτι που εμάς μπορεί να μας φαίνεται ανούσιο, για αυτά έχει γεύση. Τα παιδιά έχουν πιο έντονο το αίσθημα της γεύσης, έτσι ένα φαγητό που στους ενήλικες μπορεί να φανεί ανούσιο ή ανάλατο, στα παιδιά έχει αποδεκτή και ευχάριστη γεύση. Είναι καλύτερο να αποφεύγεται το αλάτι στο φαγητό της οικογένειας και οι υπόλοιποι μπορούν να προσθέσουν ελάχιστο μετά το μαγείρεμα (αν το θεωρούν απαραίτητο).
Δείτε επίσης:
http://paidiatros.com/paidi/diatrofi/toddler-nutrition
http://paidiatros.com/paidi/paidi-syntages