Σεξουαλική κακοποίηση και παιδί
Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχοσυναισθηματικό τους κόσμο. Τα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να παρουσιάσουν από τη μια, έντονη ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, και από την άλλη, έντονη απομόνωση, κατάθλιψη και έλλειψη αυτοεκτίμησης. Τέτοιου είδους περιπτώσεις παιδιών χρειάζονται συνεχή και μακροχρόνια φροντίδα, τόσο από την οικογένεια όσο και από ειδικούς.
Παρά το γεγονός ότι η σεξουαλική κακοποίηση προκαλεί αίσθημα αποστροφής, οι γονείς αυτών των παιδιών θα πρέπει να καταβάλουν πολλή προσπάθεια ώστε να διαχειριστούν τη δύσκολη συμπεριφορά των παιδιών τους. Πρέπει να είναι σε θέση να σκέφτονται και να ανταποκρίνονται στις δοκιμασίες του ταλαιπωρημένου παιδιού τους. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι συναισθηματικά, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επεξεργαστούν την οδυνηρή αυτή εμπειρία έτσι ώστε να απελευθερωθούν και να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Από τη στιγμή που ένα παιδί δέχεται σεξουαλική κακοποίηση, τότε απαιτείται πολλή ενέργεια εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων για απαλλαγή από αυτή την αγχογόνο και τραυματική εμπειρία. Είναι σημαντικό όμως να μπορούν οι γονείς να εγγυόνται την ασφάλεια των παιδιών τους, πριν συμβεί κάτι το τόσο τρομακτικό.
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών
Μέσα από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορούν οι γονείς να μεταφέρουν στα παιδιά τους θέματα σεξουαλικών σχέσεων και σεξουαλικής ηθικής.
Πότε όμως αρχίζει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση?
Η σεξουαλική διαπεδαγώγηση των παιδιών δεν θα πρέπει να διαφοροποιείται από την υπόλοιπη τους εκπαίδευση. Δεν υπάρχει χρονική περίοδος όπου ο γονέας θα πρέπει να αρχίσει να μιλά στο παιδί του για το σεξ και τη σεξουαλική συμπεριφορά. Αντιθέτως αυτό αρχίζει από τη γέννηση και συμβαίνει καθόλη τη διάρκεια της ζωής.
Τα παιδιά μαθαίνουν για τη σεξουαλικότητα, μόλις οι γονείς αρχίσουν να επικοινωνούν τα συναισθήματα τους για τα διάφορα μέρη του σώματος. Αυτό συμβαίνει μέσα από διάφορες εκδηλώσεις φροντίδας προς τα παιδιά τους, για παράδειγμα μέσα από το θηλασμό, την αλλαγή πάνων και το λούσιμο. Όταν το παιδί αρχίσει να εκδηλώνει διερευνητικές σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα το ψηλάφισμα των γεννητικών οργάνων, οι αντιδράσεις των γονιών παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους. Τα μηνύματα που θα μεταδώσουν οι γονείς στις συμπεριφορές αυτές, θέτουν τις αξίες και τις στάσεις που πρόκειται να υιοθετήσουν τα παιδιά τους στη μετέπειτα σεξουαλική αλλά και γενικότερη ζωή τους.
Ο γονέας παρέχει σεξουαλική αγωγή ακόμη και με την παρουσία του. Το παιδί μπορεί να μάθει από τους γονείς του, ότι η αγάπη και ο έρωτας βασίζονται σε αξίες όπως ο σεβασμός για τους άλλους. Η μετάδοση αξιών είναι από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να κατανοήσουν οι γονείς ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν πρέπει να τους ανησυχούν, αφού είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών. Όταν ένα παιδί αρέσκεται στο να δείχνει το σώμα του ή να παρατηρεί το σώμα των άλλων, δεν θα πρέπει να δέχεται την αποδοκιμασία των γονιών του. Αντιθέτως, τέτοιου είδους συμπεριφορές οι οποίες δεν βλάπτουν το παιδί καλύτερα να αγνοούνται, αφού στόχος του παιδιού είναι ο πειραματισμός και η παρατήρηση. Επίσης οι γονείς δεν θα πρέπει να παρουσιάζονται γυμνοί μπροστά στο παιδί τους, για παράδειγμα να λούζονται μαζί. Αντιθέτως, το σώμα και τα γεννητικά όργανα είναι κάτι το προσωπικό, που κανένας δεν επιτρέπεται να βλέπει ή να αγγίζει!
Σε πολύ μικρές ηλικίες, περίπου 2- 3 χρονών, αρχίζουν και οι ερωτήσεις των παιδιών για θέματα σεξουαλικότητας, στις οποίες οι γονείς συνήθως νιώθουν άβολα να απαντήσουν ή δεν γνωρίζουν τι να απαντήσουν. Είναι σημαντικό, τα παιδιά να λάβουν όσο πιο ειλικρινείς, ξεκάθαρες και απλές απαντήσεις χρειάζονται. Εάν η περιέργεια των παιδιών καλύπτεται από τόσο μικρές ηλικίες, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να αποτείνεται στο γονέα για οποιαδήποτε απορία.
Οι γονείς επίσης συνηθίζουν να συζητούν για την έμμηνο ρήση, για την εγκυμοσύνη, για τον τοκετό, αλλά αποφεύγουν να συζητήσουν για τη συνουσία, για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή για τη σεξουαλική κακοποίηση. Αυτά αποτελούν από τα πιο σημαντικά θέματα για τα οποία χρειάζονται πληροφόρηση τα παιδιά και ειδικότερα οι έφηβοι. Όταν τα παιδιά δεν πάρουν τις πληροφορίες που αναζητούν, τότε τις ψάχνουν από συνομηλίκους ή από την τηλεόραση ή από το διαδίκτυο. Κάτι που πιθανό να είναι ζημιογόνο για αυτά, καθότι οι πληροφορίες αυτές είναι ασυνεχής και ίσως ανακριβείς.
Τέλος με τις αυξανόμενες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, η διδαχή των παιδιών δεξιοτήτων ασφάλειας είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Πρέπει σε κάθε σπίτι, τα παιδιά να μαθαίνουν ότι δεν επιτρέπεται να πάρουν οτιδήποτε από ξένα πρόσωπα και ότι δεν επιτρέπεται να ακολουθήσουν οποιοδήποτε ξένο πρόσωπο χωρίς την άδεια τους. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τους γονείς τους.
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, με την ευρύτερη έννοια, περιλαμβάνει τη διδαχή στάσεων, αξιών και συναισθημάτων σε ότι αφορά το φύλο του καθενός. Τα παιδιά θα πρέπει να αποκτούν δεξιότητες ώστε να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν κινδύνους. Οι γονείς οφείλουν να επικοινωνούν τις απόψεις τους για τη σεξουαλικότητα με τα παιδιά τους από πολύ μικρές ηλικίες.
Για περεταίρω βοήθεια μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιο ειδικό επί του θέματος.