Όταν τα συμπτώματα της κνίδωσης διαρκούν περισσότερο από έξι (6) βδομάδες τότε λέμε ότι το παιδί πάσχει από χρόνια κνίδωση.
Πώς προκαλείται η αρρώστια;
Με τον ίδιο μηχανισμό που προκαλείται η οξεία κνίδωση. Κάτω από το δέρμα υπάρχουν κάποια κύτταρα που λέγονται μαστοκύτταρα. Σε αυτά τα κύτταρα υπάρχουν «σακίδια» που έχουν μια ουσία που λέγεται ισταμίνη. Όταν τα σακίδια αυτά σπάσουν, απελευθερώνουν την ισταμίνη η οποία προκαλεί τα συμπτώματα της κνίδωσης.
Ποίες αιτίες προκαλούν χρόνια κνίδωση;
Στις μισές περίπου περιπτώσεις δεν θα βρεθεί καμιά αιτία της αρρώστιας και για αυτό λέγεται ιδιοπαθής χρόνια κνίδωση. Στις άλλες μισές όμως των περιπτώσεων υπάρχει αιτία που κάποιες φορές μάλιστα είναι κάποια σοβαρή ασθένεια γι αυτό και ο γιατρός του παιδιού οφείλει να ελέγξει με εργαστηριακές εξετάσεις όλες τις πιθανές αρρώστιες που προκαλούν χρόνια κνίδωση.
Ποίες ασθένειες προκαλούν χρόνια κνίδωση;
Οι συνηθέστερες ασθένειες είναι οι ακόλουθες:
• Αυτοάνοσα νοσήματα. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται αρρώστιες όπως ο ερυθυματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας κτλ.
• Νοσήματα του θυρεοειδή.
• Ιογενείς λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα B και η ηπατίτιδα C.
• Μικροβιακές λοιμώξεις (μολύνσεις) των δοντιών και νεφρών.
• Μαστοκύτωσις
Εκτός όμως από τις αρρώστιες, χρόνια κνίδωση έχουν οι άρρωστοι με ευαισθησία στην ασπιρίνη ή στα συντηρητικά των τροφών. Ο καλύτερος για να ανακαλύψει αυτή τη μορφή αλλεργίας είναι ο άρρωστος ή ο γονιός του παιδιού με την καθημερινή παρατήρηση των τροφών που παίρνει το παιδί και την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Πόσο καιρό διαρκεί η χρόνια κνίδωση;
Δεν υπάρχει δυστυχώς σαφής απάντηση. Τα μισά παιδιά ταλαιπωρούνται για περίπου ένα χρόνο. Κάποια από αυτά παρότι θα ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό μέσα στο πρώτο χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων κάποια στιγμή της ζωής του θα τα επανεμφανίσουν. Υπάρχει και η κατηγορία των αρρώστων που θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την αρρώστια αυτή.
Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια κνίδωση;
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που περιγράφεται πιο κάτω θα πρέπει ο ίδιος ο άρρωστος και ο γονιός να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι ενοχλεί το παιδί. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγει την ασπιρίνη και τα τρόφιμα που περιέχουν ασπιρίνη που είναι κυρίως τα λαχανικά και φρούτα.
Τα αντιϊσταμινικά είναι και εδώ το φάρμακο εκλογής. Τα περισσότερα αντιϊσταμινικά φάρμακα δεσμεύουν τους Η1 υποδοχείς του δέρματος (είναι υποδοχείς που προσκολλάται πάνω η ισταμίνη και προκαλεί τα συμπτώματα). Υπάρχουν όμως και Η2 υποδοχείς (και μερικές μελέτες μιλούν για Η3, Η4, Η5). Γι αυτό και ίσως χρειαστεί να δοθούν και φάρμακα που δεσμεύουν τους Η2 υποδοχείς.