Αν το μέλι καταπραΰνει το νυκτερινό βήχα σημαίνει αυτόματα ότι βελτιώνει και το νυχτερινό ύπνο των παιδιών. Οι παιδίατροι τις περισσότερες φορές είναι διστακτικοί στο να χορηγήσουν φάρμακα που καταστέλλουν το βήχα. Γι αυτό αν το μέλι αποδειχθεί ότι βοηθά, τότε είναι μια φθηνή και σαφώς χωρίς παρενέργειες λύση για την αντιμετώπιση του βήχα.
Σε μελέτη από τους Cohen και συνεργάτες, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο γνωστό περιοδικό Pediatrics η χορήγηση μελιού πριν τον ύπνο σε παιδιά με κρυολόγημα έδειξε ότι βελτιώνει τα συμπτώματα των παιδιών με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Στη μελέτη συμμετείχαν 300 παιδιά από το Ισραήλ ενός έως πέντε ετών με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, νυκτερινό βήχα και διάρκεια της αρρώστιας κάτω από 7 ημέρες από 6 διαφορετικές παιδιατρικές κλινικές. Το πρωτόκολλο της μελέτης ολοκλήρωσαν 89,7% των παιδιών. Η μέση ηλικία των παιδιών ήταν 29 μήνες και το 54% ήταν αγόρια. Παιδιά με άσθμα, πνευμονία, ιγμορίτιδα και αλλεργική ρινίτιδα εξαιρέθηκαν από τη μελέτη.
Τα 300 παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Στις πρώτες τρεις ομάδες χορηγήθηκε στα παιδιά 10 γραμμάρια μελιού από ευκάλυπτο, μέλι της μέλισσας και μέλι εσπεριδοειδών αντίστοιχα, τριάντα λεπτά πριν το παιδί πάει για ύπνο. Στην τέταρτη ομάδα χορηγήθηκε εικονικό μέλι (έμοιαζε στην όψη και στη γεύση με μέλι, αλλά δεν ήταν μέλι) 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν με βάση ερωτηματολόγια που απαντούσαν οι γονείς για δύο συνεχόμενες μέρες. Τα ερωτηματολόγια που απάντησαν οι γονείς αφορούσαν τα πιο κάτω:
1. Τη συχνότητα του νυκτερινού βήχα το προηγούμενο βράδυ.
2. Τη σοβαρότητα του βήχα
3. Πόσο ενοχλητικός ήταν ο βήχας.
4. Την ποιότητα του ύπνου των γονιών και των παιδιών.
Αποτελέσματα της μελέτης
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η βελτίωση του βήχα και του νυχτερινού ύπνου ήταν μεγαλύτερη στα παιδιά που τους χορηγήθηκε κάποιο είδος μελιού σε σχέση με τη χορήγηση εικονικού μελιού. Ουσιαστική διαφορά στα συμπτώματα δεν υπήρχε σε αυτούς που χορηγήθηκαν τα τρία είδη μελιού. Άρα δεν υπερέχει κάποιο συγκεκριμένο μέλι έναντι κάποιου άλλου.
Συμπέρασμα
Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία δε συνιστά τη χορήγηση μελιού σε παιδιά κάτω του έτους λόγω του κινδύνου λοίμωξης από το μικρόβιο της αλλαντίασης. Βέβαια μετά τον πρώτο χρόνο ζωής προτείνεται από τους ερευνητές η χορήγηση μελιού σαν πρόσθετο μέτρο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος στα παιδιά. Το μέλι λοιπόν δείχνει να αποτελεί μια φθηνή, ελκυστική και αθώα επιλογή για την αντιμετώπιση του βήχα στα παιδιά.