Η επιγλωττίτιδα είναι πραγματικά μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, που τρομοκρατεί πολύ τους γονείς αλλά αναστατώνει και τους γιατρούς που θα το αντιμετωπίσουν. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι οίδημα (φούσκωμα) της επιγλωττίδας (είναι το όργανο που κλείνει την είσοδο του λάρυγγα όταν καταπίνουμε, για να μην πηγαίνουν οι τροφές προς τους πνεύμονες). Προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας 3-7 χρονών.
Πού οφείλεται η επιγλωττίτιδα;
Το μικρόβιο που λέγεται αιμόφιλος της ινφλουέντσας ήταν το πιο συχνό αίτιο. Από τότε όμως που άρχισε ο εμβολιασμός των παιδιών απέναντι σε αυτό το μικρόβιο μειώθηκαν τα κρούσματα της επιγλωττίτιδας, αλλά και αυξήθηκαν τα ποσοστά για τα οποία ενέχονται τα άλλα μικρόβια.
Πώς παρουσιάζεται η επιγλωττίτιδα;
Πολύ εύκολα μπορεί να παρασυρθεί κάποιος και να νομίσει στην αρχή ότι το παιδί έχει λαρυγγίτιδα, επειδή τα συμπτώματα τους μοιάζουν αρκετά. Το παιδί όμως με την επιγλωττίτιδα επιδεινώνεται ραγδαία και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα υπάρχει περίπτωση να πεθάνει από ασφυξία. Τα παιδιά λοιπόν με επιγλωττίτιδα παρουσιάζουν απότομα ψηλό πυρετό, δυσκολία στην κατάποση, τρέχουν τα σάλια τους, μειώνεται η ένταση της φωνής τους και παρουσιάζουν δύσπνοια που συνεχώς επιδεινώνεται. Τα παιδιά με επιγλωττίτιδα δεν βήχουν και συνήθως κάθονται με το κεφάλι γυρμένο προς τα πίσω για να μπορούν να αναπνέουν καλύτερα. Τα σημεία μεταξύ των πλευρών του θώρακα πηγαίνουν προς τα μέσα κατά την εισπνοή.
ΠΡΟΣΟΧΗ, μην καθυστερήσετε καθόλου. Μεταφέρτε το παιδί σας στο πιο κοντινό νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.
Θεραπεία επιγλωττίτιδας;
Ο άρρωστος μεταφέρεται σε μονάδα εντατικής νοσηλείας ,αν υπάρχει και εκεί γίνεται αμέσως διασωλήνωση. Περνά δηλαδή ο γιατρός ένα σωλήνα από το στόμα μέσα στην τραχεία έτσι ώστε να μπορεί ο αέρας ελεύθερα να πηγαίνει στους πνεύμονες. Ταυτόχρονα θα χορηγηθούν στον άρρωστο τα κατάλληλα αντιβιοτικά για να καταπολεμηθεί το μικρόβιο που προκάλεσε την πιο πάνω κατάσταση.