Ήδη μετά τους 15 μήνες, το παιδί σας μπορεί να έχει γίνει αρκετά εκλεκτικό στο τι τρώει, κάτι που κάνει πολλές μαμάδες να τα χάνουν. Να ορισμένοι τρόποι για να καθιερώσετε καλές διατροφικές συνήθειες, χωρίς να χάσετε το μυαλό σας.
Μην το πιέζετε: Από ένστικτο γνωρίζει πόσο φαγητό χρειάζεται και θα φάει τη σωστή ποσότητα. Πιέζοντάς το να αδειάσει το πιάτο του, μπορεί να προκαλέσει μάχες, που δεν θα κερδίσετε και να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα.
Φαγοπότια και αρνήσεις: Τα νήπια σε αυτήν την ηλικία έχουν την τάση να επιμένουν σε ένα αγαπημένο φαγητό και να τρώνε μόνο αυτό για μέρες. Είναι κάτι το φυσιολογικό, οπότε μην ανησυχείτε. Απλά συνεχίστε να του προσφέρετε παράλληλα μια ποικιλία από άλλες τροφές.
Αποφύγετε τη δωροδοκία: Αρχίζει μια κατάσταση που μπορεί να κλιμακωθεί και να οδηγήσει σε κακές διατροφικές συνήθειες. Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν επιβράβευση. Αν το παιδί σας αρχίζει να τρώει για να σας ευχαριστήσει, δε τρέφεται για τους σωστούς λόγους.
Αλήθειες για τα υγρά: Γενικά, το παιδί σας δεν χρειάζεται περισσότερο από 180 ml χυμού ημερησίως. Ο χυμός κυρίως αποτελείται από ζάχαρη και νερό. Οι μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, διατροφική ανισορροπία και τερηδόνα. Αν το παιδί σας δεν μπορεί χωρίς χυμό, δοκιμάστε να βάλετε ένα όριο, δίνοντάς του νερό και πλήρες γάλα ανάμεσα στα γεύματα.
Η ώρα του τραπεζιού: Τα άτομα που τρώνε σε συγκεκριμένη ώρα και μέρος κάνουν συνήθως την καλύτερη διατροφή και είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση. Μπορείτε να καθιερώσετε αυτήν την καλή συνήθεια από νωρίς και να αποφεύγετε τα γεύματα στο αυτοκίνητο, στο κρεβάτι ή μπροστά στην τηλεόραση.
«Πηγή: Από την επιστημονική ομάδα των Pampers»