Νηπιαγωγείο. Πώς και ποιο να επιλέξω;

Λάυρα Ηρακλέους, Εκπαιδευτικός

Νηπιαγωγείο. Πώς και ποιο να επιλέξω;

Ποια είναι η σημασία της προσχολικής εκπαίδευσης;

Η μεγάλη σημασία της προσχολικής εκπαίδευσης στην πιο σημαντική περίοδο της ζωής του ανθρώπου είναι πλέον δεδομένη και η φοίτηση των παιδιών στα νηπιαγωγεία πριν να πάνε δημοτικό είναι αναγκαία και μπορούμε να πούμε επιτακτική γιατί στην προσχολική ηλικία διαμορφώνεται η προσωπικότητά  του και μπαίνουν τα θεμέλια και οι βάσεις της εκπαίδευσης του.

Το Νηπιαγωγείο είναι το πρώτο σχολείο που θα φοιτήσει το κάθε παιδί. Είναι ο πρώτος και σημαντικότερος σταθμός στην εξελικτική, εκπαιδευτική και ψυχοκινητική πορεία του κάθε ατόμου. Όλοι εμείς οι ενήλικες, ή είμαστε γονείς ή εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουμε σαν προτεραιότητα όπου και αν βρίσκονται τα παιδιά να κάνουμε το κάθε τι για να είναι ευτυχισμένα!

Έτσι λοιπόν η συνειδητοποίηση του ρόλου που επιτελεί το νηπιαγωγείο στα πρώτα κρίσιμα χρόνια του παιδιού  και στη συνέχεια η Σωστή Επιλογή του Νηπιαγωγείου που θα φοιτήσει είναι ένα καθήκον που καλούνται οι γονείς να διεκπεραιώσουν με μεγάλη προσοχή.

 

Γιατί η φοίτηση στο νηπιαγωγείο σημαδεύει τη μετέπειτα ζωή των παιδιών;

Οι εμπειρίες και οι δεξιότητες που αποκτούν καθώς επίσης και η ενίσχυση της αυτοεικόνας των παιδιών που φοιτούν στα νηπιαγωγεία σημαδεύουν όλη τη μετέπειτα ζωή τους και είναι θεμελιώδους σημασίας για την ομαλή ανάπτυξή τους σε μια υγιή και πλήρως αναπτυγμένη προσωπικότητα. Το Νηπιαγωγείο μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει προάγει τη σφαιρική ανάπτυξη του παιδιού. Θέτει στόχους και τους ολοκληρώνει καθώς επίσης οριοθετεί τη συμπεριφορά. Μέσα από το πρόγραμμα ενός Νηπιαγωγείου καλλιεργούνται βασικές έννοιες και δεξιότητες που προάγουν την αυτεπίγνωση, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, τη δημιουργικότητα, την ολοκλήρωση εργασιών, την αυτοπροστασία και την αυτοεκτίμηση.  

 

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς σε σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις;

Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να δούμε μαζί τα πιο σημαντικά σημεία της Σωστής Επιλογής ενός Νηπιαγωγείου αρχίζοντας από τις Κτιριακές Εγκαταστάσεις, οι οποίες   έχουν σημασία γιατί είναι οι χώροι που ζουν τα παιδιά καθημερινά.

Στην ουσία το Νηπιαγωγείο πρέπει να είναι το δεύτερο σπίτι των παιδιών, ένας χώρος γαλήνης και χαράς, που τους παρέχει ασφάλεια, ζεστασιά, καθώς επίσης και εμπειρίες από την οικογενειακή και κοινωνική ζωή, απαραίτητες για τη ζωή του.

Οι αίθουσες διδασκαλίας, οι κοινόχρηστοι χώροι αλλά και ο εξωτερικός χώρος, που είναι η αυλή που παίζουν τα παιδιά πρέπει να είναι διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να παρέχουν ασφάλεια, που είναι ο πρώτος και ο πιο σημαντικός παράγοντας αλλά και να υπάρχει η ομορφιά και η καλαισθησία που είναι πολύ σημαντική για την ηλικία των μικρών μας φίλων.

Η ομορφιά και η τάξη που επικρατεί εκεί όπου ζουν τα παιδιά έχει αποδειχτεί από επιστήμονες ότι έχει ευνοϊκές  επιδράσεις στην ψυχολογία του παιδιού. Ένα όμορφο και αρμονικό περιβάλλον προδιαθέτει τα παιδιά να το σεβαστούν και να το αγαπήσουν.

Αντίθετα δεν υπάρχει σεβασμός εκεί που επικρατεί ακαταστασία. Ο τρόπος που είναι οργανωμένος ο χώρος του νηπιαγωγείου όπου το παιδί περνά ένα μεταβατικό στάδιο της ζωής του διευκολύνει ή παρεμποδίζει την κοινωνικοποίησή του.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να πούμε τη μεγάλη σημασία της πρόληψης π.χ. όλος ο εξωτερικός εξοπλισμός ενός νηπιαγωγείου δηλαδή τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά πρέπει να έχει Ευρωπαϊκές προδιαγραφές Ασφαλείας το γνωστό ΕΝ1176 καθώς επίσης το δάπεδο ασφαλείας με πιστοποιητικό ασφάλειας ΕΝ1177.

Πρόληψη επίσης σημαίνει να ελέγχονται τα παιχνίδια καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και να συντηρούνται ούτως ώστε να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

 

Είναι τα έπιπλα προσαρμοσμένα στο μέγεθος του σώματος των παιδιών;

Θεωρείται επίσης σημαντικό ο χώρος και τα έπιπλα του νηπιαγωγείου να προσαρμόζονται στα μεγέθη του σώματος του παιδιού γιατί με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο εύχρηστος, πιο άνετος αλλά  και πιο ασφαλισμένος.

Οι καρεκλίτσες πρέπει να είναι ελαφριές για να μετακινούνται εύκολα από τα παιδιά και τα τραπεζάκια πρέπει να είναι σε τέτοιο ύψος που τα παιδιά να μπορούν να εργαστούν και να παίξουν με άνεση.

Έτσι καλούνται οι γονείς να προσέχουν και να ελέγχουν τους χώρους ενός νηπιαγωγείου. Σίγουρα πρέπει τα πάντα σε ένα νηπιαγωγείο να δείχνουν ότι σέβονται τα παιδιά και τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικίας.

Δεν νοείται πλέον νηπιαγωγείο που να μην έχει τουαλέτες στο μέγεθος των παιδιών, δηλαδή μικρές και χαμηλές, που να μπορούν να κάθονται και να σηκώνονται χωρίς να κινδυνεύουν, κάνοντας τα παιδιά να νιώθουν ευχάριστα προσφέροντας τους συγχρόνως την απαιτούμενη ασφάλεια.

Οι πετσέτες μιας χρήσης και το υγρό σαπούνι συμπληρώνουν το χώρο και παρέχουν την απαιτούμενη υγιεινή ασφάλεια στα παιδιά.

Θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου να μην αναφέρω ότι τα νηπιαγωγεία μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Προσχολικής Εκπαίδευσης μέσω της ΟΕΒ, δηλαδή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων έχουν προβεί σε εκτίμηση κινδύνων  στους εσωτερικούς και εξωτερικούς  χώρους των νηπιαγωγείων, με ατομική αξιολόγηση του καθενός ξεχωριστά με παρατηρήσεις και εισηγήσεις οι οποίες στη συνέχεια έχουν μπει σε εφαρμογή.

Υπάρχει παιδαγωγική ποιότητα, γωνιές εκπαίδευσης και γωνιές που λειτουργούν ως κέντρα μάθησης;

Ο εσωτερικός χώρος ενός νηπιαγωγείου και οι αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να μετατρέπονται σε ένα εκπαιδευτικό εργαλείο και η παιδαγωγική ποιότητα του χώρου να δημιουργεί τις  προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στις διαδικασίες μάθησης, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τη δημιουργικότητα καθώς και την ενίσχυση της φαντασίας των παιδιών.

Οι γονείς μπαίνοντας σε ένα νηπιαγωγείο πρέπει να εντοπίζουν τις διάφορες γωνιές οι οποίες προσφέρουν αυθόρμητο παιχνίδι όπως είναι το κουκλόσπιτο, η βιβλιοθήκη,  η φρουταρία, η γωνιά της φύσης, η μουσική γωνιά  αλλά και τις περιοχές δραστηριοτήτων που λειτουργούν ως κέντρα μάθησης όπως είναι η γωνιά της Γραφής και ανάγνωσης, η γωνιά της Τέχνης, η γωνιά του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, η γωνιά του Διαδραστικού πίνακα, η γωνιά των κατασκευών και η γωνιά των Μαθηματικών.

Όλες οι δραστηριότητες έχουν σαν στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, την αυτενέργεια, τη δημιουργικότητα, την κοινωνικοποίηση και την ανάπτυξη της συνεργασίας με τα άλλα παιδιά.

 

Εκτός από την επιστημονική κατάρτιση ποια άλλα βασικά προσόντα πρέπει να έχει μία νηπιαγωγός;

Το  δεύτερο σημαντικό μέρος της σωστής επιλογής νηπιαγωγείου είναι το ανθρώπινο δυναμικό του νηπιαγωγείου.

Η νηπιαγωγός διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην όλη αγωγή και εκπαίδευση του παιδιού στο χώρο του νηπιαγωγείου. Πρώτα απ' όλα πρέπει να έχει την επιστημονική κατάρτιση, η οποία είναι απαραίτητη για τη διεκπεραίωση του όλου προγράμματος αλλά και τη συνεχή επιμόρφωση που είναι πολύ σημαντική.

Όμως πολύ βασικό είναι να έχει μια πηγαία αγάπη για το ίδιο το παιδί, να έχει τρυφερότητα, καλοσύνη, ευγένεια και μεγάλη υπομονή. Η νηπιαγωγός πρέπει να έχει ανοικτή επικοινωνία με τα παιδιά και τους γονείς, πρέπει να κατεβαίνει στο επίπεδο των παιδιών, αλλά πολύ σημαντικό επίσης είναι να έχει μια μεγάλη αγκαλιά όπου τα παιδιά θα είναι ευτυχισμένα και θα νιώθουν ασφάλεια. Είναι σημαντικό η νηπιαγωγός να αντιμετωπίζει το κάθε παιδί ξεχωριστά με τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες, ψάχνοντας πάντα για τα θετικά σημεία του κάθε παιδιού πάνω στα οποία θα χτίσει για να ενισχύσει την αυτοεικόνα του.

Οι γονείς πρέπει να έχουν γνώση των ακαδημαϊκών προσόντων των νηπιαγωγών καθώς επίσης και ευκαιρίες  γνωριμίας με τις νηπιαγωγούς πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι γονείς μπορούν να επισκεφθούν το νηπιαγωγείο περισσότερο από μια φορά προκείμενου να μπορέσουν καλύτερα να σχηματίσουν μια ακριβή εικόνα για την ποιότητα και τη φροντίδα που παρέχεται σε αυτό.

Επίσης οι βοηθοί νηπιαγωγοί διαδραματίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών ενισχύοντας καθημερινά το έργο των νηπιαγωγών. Απαραίτητο στοιχείο είναι να γνωρίζουν τα καθήκοντά τους, καθώς επίσης να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένες. Η ευγένεια και η καλοσύνη είναι απαραίτητα προσόντα, που ενισχύουν τη σωστή επικοινωνία με τα παιδιά και με το υπόλοιπο προσωπικό του νηπιαγωγείου.

 

Ποια είναι τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά μιας ικανής διευθύντριας;

Συνεχίζοντας για το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να αναφερθεί ο σημαντικός ρόλος της διευθύντριας ενός νηπιαγωγείου, η οποία είναι σημείο αναφοράς για ό,τι συμβαίνει στο χώρο του νηπιαγωγείου. Σίγουρα πρέπει να έχει άριστη επιστημονική κατάρτιση αλλά και τη συνεχή επιμόρφωση γύρω από τις εξελίξεις στον τομέα.

Η προσωπικότητά της πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στον κάθε γονιό,  πρέπει να είναι ο φάρος και το σωστό παράδειγμα για όλο το προσωπικό, στηρίζοντας και υποβοηθώντας εκεί και όπου χρειάζεται. Με τη δική της οργάνωση και ώθηση μπορεί ολόκληρο το νηπιαγωγείο να γίνει ένα ζωντανό εργαστήρι που να μοιάζει με μια κυψέλη.

Επίσης θεωρώ σημαντικό ότι η διευθύντρια πρέπει να είναι πάντα παρούσα στο χώρο του νηπιαγωγείου, με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που έχει, γιατί οι γονείς της έχουν εμπιστευθεί, στην πιο τρυφερή του ηλικία ό,τι πιο αγαπημένο έχουν, το παιδί τους.

 

Είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ισορροπημένο σε σχέση με την ηλικία και τις δεξιότητες της κάθε ηλικίας;

Άλλο σημαντικό μέρος της έρευνας για τη σωστή επιλογή νηπιαγωγείου είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Είναι το πρόγραμμα ισορροπημένο σε σχέση με την ηλικία των παιδιών και τις δεξιότητες της κάθε ηλικίας; Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου είναι βασικό να καλύπτει όλους τους τομείς ανάπτυξης των παιδιών που είναι ο γνωσιολογικός τομέας που καλύπτει τις διανοητικές λειτουργίες μνήμης, κρίσης, φαντασίας, δημιουργικότητας και λογικομαθηματικής σκέψης. Ο συναισθηματικός τομέας που καλύπτει την κοινωνικοποίηση, αυτονομία, ενσυναίσθηση και θετική αυτοεικόνα. Επίσης είναι ο ψυχοκινητικός τομέας δηλαδή το βάδισμα, τρέξιμο, πήδημα, έλεγχος μεγάλων κινήσεων αλλά και λεπτών όπως είναι η συναρμολόγηση και το γράψιμο. Επίσης το πρόγραμμα πρέπει να παρέχει ποικιλία ερεθισμάτων και μέσα από τις θεματικές ενότητες να θέτει στόχους και να τους υλοποιεί. 

 

Ποιοι φορείς ελέγχουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία;

Οι γονείς επίσης πρέπει να έχουν γνώση ποιοι φορείς ελέγχουν τα νηπιαγωγεία.

Εάν το νηπιαγωγείο έχει τάξεις εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) όπως είναι η προδημοτική  πρέπει να γνωρίζουν από την αρχή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου που θα φοιτήσει το παιδί τους και εάν βασίζεται στο αναλυτικό πρόγραμμα του ΥΠΠ.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω τις Υπηρεσίες που ελέγχουν τα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και εκδίδουν πιστοποιητικά καταλληλότητας τα οποία ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Εκτός από το ΥΠΠ είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Η Υγειονομική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας  που εκτός από τον έλεγχο που πραγματοποιεί, ζητά Ανάλυση Νερού του Νηπιαγωγείου από Ιδιωτικό Χημείο κάθε Χρόνο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Το Τμήμα  Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία

Επίσης  ζητείται από όλο το προσωπικό Λευκό Ποινικό Μητρώο αλλά και αιματολογικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν τη Σύφιλη, Ηπατίτιδα και AIDS.

Είμαι υποχρεωμένη να πω ότι οι πιο πάνω υπηρεσίες  ελέγχουν μόνο τα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία γιατί τα Δημόσια Νηπιαγωγεία δεν υπάγονται στον Περί Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Νόμο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

 

Συμπληρωματικά σημαντικά  σημεία που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς στη σωστή επιλογή νηπιαγωγείου.

Ολοκληρώνοντας  θα αναφέρω συμπληρωματικά κάποια σημαντικά σημεία για τη σωστή επιλογή νηπιαγωγείου.

Υπάρχει προσοντούχο άτομο Πρώτων Βοηθειών στο Νηπιαγωγείο το οποίο να γνωρίζει πως πρέπει να λειτουργήσει άμεσα σε περίπτωση ατυχήματος;

Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται για τη φιλοσοφία, τους κανονισμούς, τους στόχους του Νηπιαγωγείου αλλά και ποια μέθοδος χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τυχόν αρνητικής συμπεριφοράς των παιδιών.

Οι γονείς μπορούν να πάρουν πληροφορίες από άλλους γονείς, που φοίτησαν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο, και κατά πόσο αυτοί οι γονείς είναι ικανοποιημένοι.

Η επίσκεψη των γονιών σε ώρα λειτουργίας του νηπιαγωγείου μπορεί να βοηθήσει στο να  καταλάβει ο επισκέπτης εάν υπάρχει επαγγελματισμός σε σχέση με το όλο προσωπικό και εάν προσφέρονται υπηρεσίες ψηλού επιπέδου. Πολύ σημαντικό είναι οι χώροι του νηπιαγωγείου να είναι πάντα καθαροί.

Στην επίσκεψη βλέποντας τα παιδιά μπορεί οποιοσδήποτε να καταλάβει εάν είναι χαρούμενα ή φοβισμένα και εάν δουλεύουν ανέμελα και ελεύθερα.

Επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει σωστή αναλογία προσωπικού-παιδιών.

 

"Τι έμαθα από το νηπιαγωγείο"

Τελειώνοντας θέλω να μοιραστώ μαζί σας το "Τι έμαθα από το Νηπιαγωγείο του R. Fulghum" με μετάφραση της Έλσης Ντολιοπούλου θέλοντας να τονίσω τη μεγάλη σημασία της σωστής επιλογής  Νηπιαγωγείου.

Όλα όσα χρειαζόμουν να ξέρω για το πώς να ζήσω και τι να κάνω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο. Η σοφία δεν βρισκόταν στην κορυφή των βουνών των μεταπτυχιακών σπουδών αλλά εκεί στην αμμοδόχο του νηπιαγωγείου.

Αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα!

  • Να παίζω τίμια.
  • Να μοιράζομαι τα πάντα.
  • Να μην κτυπάω ανθρώπους.
  • Να τοποθετώ τα πράγματα στην θέση τους,  όπου τα βρήκα.
  • Να μην παίρνω πράγματα που δεν είναι δικά μου.
  • Να ζητώ συγνώμη όταν πληγώνω κάποιον.
  • Να ζω μια ισορροπημένη ζωή, να μαθαίνω λίγο και να σκέφτομαι λίγο, και να ζωγραφίζω και να βάφω και να τραγουδώ και να χορεύω και να παίζω και να δουλεύω καθημερινά  λίγο.
  • Όταν βγω έξω στον κόσμο να προσέχω την κίνηση, να κρατώ χέρια και να βρίσκομαι με άλλους.
  • Να αναζητώ. Να θυμάμαι τον μικρό σπόρο στο πλαστικό ποτήρι.
  • Οι ρίζες πηγαίνουν κάτω και το φυτό επάνω και κανένας  πραγματικά  δεν  ξέρει πώς και γιατί είμαστε έτσι.
  • Τα χρυσόψαρα, οι χελώνες και ακόμα ο μικρός σπόρος στο πλαστικό ποτήρι όλα πεθαίνουν. Το ίδιο και εμείς!

 

Ότι χρειάζεται να ξέρεις βρίσκεται κάπου εκεί!

Ο χρυσός κανόνας και η αγάπη και η βασική υγιεινή.

Πάρε το καθένα απ'αυτά τα αντικείμενα και μετάτρεψε τα σε όρους ενηλίκων και χρησιμοποίησε τα στην οικογενειακή σου ζωή ή  τη δουλειά σου και  είναι αληθινά και καθαρά και σταθερά.

Και είναι ακόμα αλήθεια, άσχετα με το πόσο μεγάλοι είμαστε όταν βγαίνουμε  έξω στον κόσμο, είναι καλύτερα να κρατάμε χέρια και να βρισκόμαστε μαζί. 

Μείνετε ενημερωμένοι για την υγεία του παιδιού σας

Εισάγετε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού σας

Μείνετε ενημερωμένοι για
το παιδί σας

Η ιστοσελίδα Paidiatros.com θέλει να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Προς τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες για να κατανοήσει τα ενδιαφέροντά σας, να προσαρμόσει τον ιστότοπό της στις ανάγκες σας και να διαχειριστεί τις διαφημίσεις της. Πατώντας «Αποδοχή» δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγχώριο δίκαιο και την Πολιτική μας για τα Cookies. Για να δείτε ολόκληρη τη λίστα των cookies και να μας πείτε αν μπορούν ή όχι να χρησιμοποιηθούν στη συσκευή σας, χρησιμοποιήστε το Εργαλείο Συγκατάθεσης για τα Cookies. Πολιτική Cookies της ιστοσελίδας μας