Εάν ένα παιδί ηλικίας < 5 χρονών πάθει ουρολοίμωξη πιθανότατα ο παιδίατρος να εισηγηθεί να υποβληθεί το παιδί σε κάποιες περαιτέρω εξετάσεις. Ο λόγος είναι απλός, γιατί ξέρουμε ότι για κάθε παιδί < 5 πέντε χρονών που παθαίνει μια ουρολοίμωξη, υπάρχει η πιθανότητα να έχει κάποια ανατομική ανωμαλία. Η πιο συνηθισμένη ανατομική ανωμαλία είναι η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση (τα ούρα επιστρέφουν από την κύστη προς τους νεφρούς). Επίσης μπορεί να υπάρχει οποιοδήποτε κώλυμα στη ροή των ούρων από τα νεφρά μέχρι και την έξοδο τους, με αποτέλεσμα τη στάση των ούρων. Η στάση των ούρων ευνοεί ανάπτυξη μικροβίων και τη δημιουργία ουρολοίμωξης. Ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις που θα σας συμβουλεύσει ο παιδίατρος να κάνετε; Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις μετά από μια ουρολοίμωξη είναι το υπερηχογράφημα και η κυστεοουρηθρογραφία.
Υπερηχογράφημα - Ουρολοίμωξη
Το υπερηχογράφημα είναι η πιο συχνά ζητούμενη εξέταση μετά από ουρολοίμωξη σε ένα παιδί. Το υπερηχογράφημα είναι τελείως ανώδυνο, δε χρησιμοποιεί καθόλου ακτινοβολία, δε χρειάζεται προετοιμασία ο άρρωστος. Μπορεί να δείξει με αρκετή ακρίβεια την ανατομία των νεφρών, την παρουσία πετρών ή όγκου. Επίσης αποκλείει με ακρίβεια την πιθανότητα υδρονέφρωσης στα νεφρά (κώλυμα στη ροή των ούρων).
Κυστεοουρηθρογραφία - Ουρολοίμωξη
Τα παιδιά δεν αισθάνονται ευχάριστα με τη κυστεοουρηθρογραφία. Τοποθετείται ένας καθετήρας (μικρό σωληνάκι) στην κύστη. Μέσω αυτού του καθετήρα βάζουμε ειδικό φάρμακο στην κύστη του παιδιού. Στη συνέχεια γίνονται μερικές ακτινογραφίες, που απεικονίζουν την κύστη με το φάρμακο που έχει μέσα. Αν το παιδί έχει κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, τότε το φάρμακο θα πάει προς τα νεφρά.
Άλλες εξετάσεις που μπορεί να ζητήσει ο γιατρός σας είναι οι ακόλουθες:
Σπινθηρογράφημα νεφρών (DMSA, DTPA, MAG3) - Ουρολοίμωξη
Στο σπινθηρογράφημα ειδικό φάρμακο (ραδιοφάρμακο) μπαίνει με ένεση στη φλέβα του παιδιού. Το φάρμακο αυτό φτάνει στα νεφρά, τα οποία απεικονίζονται. Με το τρόπο αυτό μπορούμε να δούμε το σχήμα τους, πόσο λειτουργούν, αν έχουν ουλές( περιοχές του νεφρού που υπέστησαν βλάβη και δε δουλεύουν) και εάν υπάρχει υδρονέφρωση. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν για τη διάγνωση της ουρολοίμωξης.
Ενδοφλέβια πυελογραφία - Ουρολοίμωξη
Η ενδοφλέβια πυελογραφία δε χρησιμοποιείται πια πολύ τακτικά. Ειδικό φάρμακο μπαίνει με ένεση στη φλέβα του παιδιού. Το φάρμακο αυτό αποβάλλεται από τα νεφρά. Έτσι μπορούμε να δούμε με ακρίβεια αν ο άρρωστος έχει υδρονέφρωση και πού ακριβώς είναι το κώλυμα. Επίσης μπορεί να δείξει το σχήμα των νεφρών ή την παρουσία ουλών.
Σπανιότατα μπορεί ο γιατρός σε ένα παιδί με ουρολοίμωξη να ζητήσει να γίνει κυστεοσκόπηση. Ειδικό όργανο μπαίνει στην κύστη του παιδιού και ο γιατρός μπορεί να δει με το μάτι το εσωτερικό της κύστης.