Τι είναι κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση (ΚΟΠ);
Τα ούρα που παράγονται από τα νεφρά οδηγούνται μέσω των ουρητήρων στην κύστη, όπου αποθηκεύονται. Φυσιολογικά, τα ούρα μπορούν να κινούνται μόνο από τους ουρητήρες προς την κύστη. Δεν μπορούν να μετακινηθούν από την κύστη προς τα νεφρά. Σε ορισμένα όμως παιδιά (1% των υγιών παιδιών), τα ούρα επιστρέφουν (παλινδρομούν) από την κύστη προς τα νεφρά.
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μετράμε το βαθμό της ΚΟΠ;
Η διάγνωση γίνεται με την κυστεογραφία. Η κυστεογραφία είναι ακτινογραφία που γίνεται στην περιοχή της ουροδόχου κύστης, μετά από τοποθέτηση σε αυτή ειδικό φάρμακο. Βλέποντας τις ακτινογραφίες της κυστεογραφίας κατατάσσουμε την παλινδρόμηση σε πέντε βαθμούς, ανάλογα με το πόσα ούρα παλινδρομούν από την κύστη προς τους ουρητήρες και τα νεφρά.
Είναι επικίνδυνη για το παιδί η ΚΟΠ;
Η ΚΟΠ από μόνη της δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Τα παιδιά με ΚΟΠ παθαίνουν πιο συχνά ουρολοιμώξεις ("μολύνσεις ούρων") σε σχέση με τα υγιή παιδιά. Οι ουρολοιμώξεις είναι επικίνδυνες στα παιδιά με ΚΟΠ γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα νεφρά.
Θεραπεία της ΚΟΠ.
Η ΚΟΠ μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της με την πάροδο του χρόνου. Όσο πιο μικρός είναι ο βαθμός της παλινδρόμησης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εξαφάνισης. Επίσης, όταν έχουμε ΚΟΠ μόνο στον ένα νεφρό και πάλι η πιθανότητα εξαφάνισης είναι μεγαλύτερη. Μέχρι να εξαφανιστεί η ΚΟΠ, οφείλουμε να προστατέψουμε τα νεφρά από τις ουρολιμώξεις. Γι αυτό, χορηγούμε στα παιδιά αυτά, μικρή δόση αντιβιοτικού κάθε βράδυ. Η ΚΟΠ μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά. Χειρουργικά αντιμετωπίζονται συνήθως η πολύ σοβαρού βαθμού ΚΟΠ (V βαθμού) ή τα παιδιά που παρουσιάζουν συχνές ουρολοιμώξεις, παρά τη συστηματική χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας.
Τι πρέπει να προσέξω στο παιδί μου μέχρι να διορθωθεί η ΚΟΠ;
1) Να θυμάστε να δίνετε το φάρμακο (μικρή δόση αντιβιοτικού) στο παιδί σας κάθε βράδυ, για να το προστατεύετε από τις πιθανές ουρολοιμώξεις.
2) Κάθε φορά που έχει πυρετό να επισκέπτεστε τον παιδίατρο σας και αν ο πυρετός δε δικαιολογείται από κάποια νόσο, να γίνεται καλλιέργεια ούρων.
3) Στα βρέφη, η ανησυχία, οι εμετοί, οι διάρροιες ,η στασιμότητα βάρους μπορεί να αποτελούν συμπτώματα ουρολοίμωξης, γι` αυτό πρέπει να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο σας.
4) Να υπακούετε στις οδηγίες των γιατρών σας για τις κατάλληλες εξετάσεις που χρειάζονται για τη διερεύνηση και παρακολούθηση του παιδιού σας. Η στενή συνεργασία των γονιών με τον παιδίατρο του παιδιού είναι η βάση για τη σωστή αντιμετώπιση του παιδιού με ΚΟΠ.