Πυρετοφοβία. Τι οι γονείς κάνουν σωστά και τι κάνουν λάθος;

Δρ Ελισάβετ Ευσταθίου, Παιδίατρος

Πυρετοφοβία. Τι οι γονείς κάνουν σωστά και τι κάνουν λάθος;

Ο πυρετός είναι ένα συχνό σύμπτωμα στα παιδιά και έντρομοι και πανικοβλημένοι οι γονείς σπεύδουν στον παιδίατρο τους ή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, για να «θεραπεύσουν τον πυρετό».  Ο πυρετός είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και αποτελεί απλά ένα σινιάλο ότι το παιδί είναι άρρωστο. Αποτελεί ένα σύμπτωμα. Δεν είναι νόσος. Παράλληλα, είναι ασπίδα προστασίας ενάντια στη λοίμωξη και ένας έμφυτος αμυντικός μηχανισμός. Σημασία έχει η ανεύρεση της αιτίας του πυρετού και όχι η διατήρηση φυσιολογικής της θερμοκρασίας του παιδιού. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο πυρετός στα παιδιά οφείλεται σε αυτοπεριοριζόμενες ιογενείς λοιμώξεις και καμία θεραπεία δεν απαιτείται.

 Παρά το γεγονός αυτό ο πυρετός προκαλεί πανικό, άγχος, φόβο και έντονη ανησυχία στους γονείς. Η αντίδραση αυτή περιγράφεται ως πυρετοφοβία.  O όρος υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από τον παιδίατρο Barton Schmitt το 1980, ο οποίος διαπίστωσε σε μελέτη που εκπόνησε ότι οι γονείς είχαν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τον πυρετό.  Αυτές οι μη ρεαλιστικές ανησυχίες των γονιών για τον πυρετό ονομάστηκαν πυρετοφοβία.  Οι γονείς φοβούνται ότι ο πυρετός θα προκαλέσει σπασμούς, βλάβη στον εγκέφαλο, τύφλωση ακόμη και θάνατο στο παιδί τους.  Η πυρετοφοβία  εκφράζει το σύνολο των παρανοήσεων και των υπερβολικών φόβων που πιστεύουν ενδόμυχα οι γονείς σχετικά με τις επιπτώσεις του πυρετού στα παιδιά τους. Απόρροια αυτής της ανησυχίας και του αδικαιολόγητου φόβου για τον πυρετό είναι η διακαής προσπάθεια των γονιών να ρίξουν τον πυρετό με αντιπυρετικά φάρμακα.

 

Ποιες καταστάσεις πυροδοτούν την πυρετοφοβία;

  • Ριζωμένες στάσεις και πεποιθήσεις μέσα από την ιστορία πλανώνται ανά τους αιώνες και μεταδίδονται από γενιά σε γενιά αφήνοντας αναμμένη τη φλόγα του φόβου και της ανησυχίας για τον πυρετό. Ο πυρετός ιστορικά θεωρείτο βμορφή τιμωρίας από κακά πνεύματα και ένα σημάδι επερχόμενου θανάτου. Ο διάσημος γιατρός William Osler δήλωσε ότι η ανθρωπότητα έχει τρεις εχθρούς τον πυρετό, τον πόλεμο και την πείνα τονίζοντας μάλιστα ότι ο πυρετός είναι ο μεγαλύτερος από όλους. Το 19ο αιώνα ο Γάλλος φιλόσοφος Claude Bernhard αναγνώρισε ότι η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζεται στους υγιείς οργανισμούς με την παραγωγή και απώλεια θερμότητας. Υποστήριξε ότι τα ζώα πέθαιναν, αν η θερμοκρασία του σώματός τους ανέβαινε πάνω από 5-6 ° C  καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο πυρετός είναι επιβλαβής και η αντιπυρετική θεραπεία που αργότερα κυκλοφόρησε διακατέχει ευεργετικό και προστατευτικό ρόλο. Απόψεις από σημαντικούς προικισμένους ανθρώπους στην ιστορία μένουν ανεξίτηλες, περνούν από γενιά σε γενιά και δύσκολα μπορείς να τις διαγράψεις.
  • Ανεπαρκής εκπαίδευση των γονιών για τον πυρετό. Οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν ή ελάχιστα γνωρίζουν για την ευεργετική επίδραση του πυρετού στην ασθένεια. Οι γνώσεις των γονιών για την παθοφυσιολογία του πυρετού είναι φτωχές, γιατί πολύ απλά δεν έχουν εκπαιδευτεί.
  • Οι διαφημίσεις των φαρμακευτικών εταιριών μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  ενισχύουν με τη σειρά τους την πυρετοφοβία.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα διαφημιστικά σποτ φαρμακευτικών εταιρειών που διαρρέουν γράφοντας:  «αν αγαπάς το παιδί σου, δώσε αυτό το φάρμακο, για να ανακουφιστεί» ή «αν νοιάζεσαι για το παιδί σου δώσε αυτό το φάρμακο, για να ανακουφιστεί».
  • Οι παιδίατροι δίνουν πολλές φορές οδηγίες για εναλλάξ χορήγηση αντιπυρετικών παρασυρόμενοι από το άγχος και την έντονη ανησυχία των γονιών. Με αυτό τον τρόπο χαράζουν στο μυαλό των γονιών ότι ο πυρετός είναι «επικίνδυνος» και πρέπει να τον καταπολεμήσουν ενισχύοντας την πυρετοφοβία.

 

Τι είναι ο πυρετός; Γιατί τα παιδιά κάνουν πυρετό;

Πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό. Η φυσιολογική θερμοκρασία ενός παιδιού παρουσιάζει διακυμάνσεις αναλόγως της ηλικίας, του τρόπου θερμομέτρησης, της ώρας που θερμομετριέται ένα παιδί.  Σε ένα υγιές παιδί κυμαίνεται από 36,5 – 37,8° C .  Σε γενικές γραμμές ένα παιδί έχει πυρετό εάν:

  • Η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 38 ° C από το ορθό.
  • Η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 37,8 ° C από το στόμα ή το αυτί.
  • Η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 37,2° C από τη μασχάλη.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα εσωτερικό θερμοστάτη που βρίσκεται στον υποθάλαμο.

Σε περίπτωση που εμφανίζει ένα παιδί πυρετό ο θερμοστάτης αυτός επανατοποθετείται προκειμένου να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος, για να ανταποκριθεί ο οργανισμός σε ένα βλαπτικό παράγοντα, συνήθως μια λοίμωξη.

 

Είναι επικίνδυνος ο πυρετός; Είναι δικαιολογημένη η πυρετοφοβία;

Η απάντηση είναι όχι.  Ο πυρετός ως σύμπτωμα δεν είναι επικίνδυνος, αλλά η αιτία που τον προκαλεί μπορεί να είναι σοβαρή. Βέβαια, στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο πυρετός προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις που κάνουν τον κύκλο τους και περνούν από μόνες τους. Μάλιστα, η αύξηση της θερμοκρασίας του οργανισμού δρα ως σύμμαχος στην αντιμετώπιση της αιτίας. Ο υποθάλαμος, το θερμορυθμιστικό κέντρο του οργανισμού που βρίσκεται στον εγκέφαλο δεν επιτρέπει τη θερμοκρασία να ανέβει ανεξέλεγκτα.  Ο πυρετός δεν προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο και δεν προκαλεί σπασμούς.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η υπερθερμία είναι μία άλλη οντότητα. 

Στην υπερθερμία η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει ανεξέλεγκτα λόγω της υπερβολικής παραγωγής θερμότητας ή λόγω βλάβης του θερμορυθμιστικού κέντρου στον υποθάλαμο.  Σε αυτές τις περιπτώσεις η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από 41,7° C.

 

Ο πυρετός έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό;

Ο πυρετός έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό γεγονός που καταδεικνύεται σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα και ανθρώπους. Η νοσηρότητα και θνησιμότητα δεν έχει σχέση με τον πυρετό αλλά με το νόσημα που προκαλεί τον πυρετό.  Επομένως στόχος είναι η αντιμετώπιση της αιτίας του πυρετού και όχι η επάνοδος της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μια ματιά στην ιστορία και σε λόγια και πειράματα αξιόλογων, ισχυρών προσωπικοτήτων της ιατρικής αποκαλύπτουν τον ευεργετικό ρόλο του πυρετού. Ο Ρούφους της Εφέσου, χειρουργός που έζησε τον 2 αιώνα μ.Χ.  δήλωσε ότι ο πυρετός είναι μια καλή θεραπεία σε άτομα που παρουσιάζουν σπασμούς και εάν υπήρχε ένας γιατρός να μπορεί να παράγει τον πυρετό, τότε θα ήταν άχρηστο να αναζητηθεί οποιαδήποτε άλλη θεραπεία κατά της ασθένειας. Ο Thomas Sydenham, ιατρός τον 17ο αιώνα, γνωστός ως ο Άγγλος Ιπποκράτης αναφέρει ότι «Ο πυρετός είναι ένα ισχυρό όπλο που η φύση φέρνει στον κόσμο για να εξολοθρεύσει τους εχθρούς της». Ο Αυστραλός γιατρός Julius Wagner-Jauregg (1857–1940) κέρδισε το Νόμπελ ιατρικής λόγω της θεραπείας της νευροσύφιλης προκαλώντας πυρετό με το πλασμώδιο της ελονοσίας. Το έργο της ζωής του αφιερώθηκε στη θεραπεία των νευρολογικών νόσων προκαλώντας πυρετό, μια διεργασία που ονομάστηκε πυρετοθεραπεία. Ο Liebermeister, Γερμανός γιατρός, μετά από πειράματα σε ανθρώπους με πυρετό διαπίστωσε ότι ο πυρετός είναι απλά επανατοποθέτηση της θερμοκρασίας του σώματος σε υψηλότερο σημείο.

Μια ματιά στη μητέρα φύση καταδεικνύει επίσης τον ευεργετικό ρόλο του πυρετού.  Πειράματα και παρατηρήσεις στη φύση καταδεικνύουν ότι αρκετά ασπόνδυλα που δε διαθέτουν ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιούν ως όπλο τους ενάντια σε βλαπτικούς παράγοντες τον πυρετό.  Παραδείγματα αποτελούν ορισμένα είδη ακρίδας που ανεβάζουν τη θερμοκρασία τους κατά 2-5° C προκειμένου να αναστείλουν την ανάπτυξη διαφόρων ειδών μυκητών. Οι αποικίες μελισσών επάγουν πυρετό για να καταπολεμήσουν συγκεκριμένα απειλητικά παθογόνα όπως μύκητες.

Μελέτες έδειξαν ότι η υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος, ο πυρετός :

  • Aναστέλλει την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των μικροβίων και ιών.
  • Ενισχύει και επιταχύνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού μέσω της αυξημένης παραγωγής αμυντικών ουσιών που συμβάλλουν στην εξολόθρευση των μικροβίων.

Μελέτες σε ανθρώπους καταδεικνύουν την ευεργετική επίδραση του πυρετού στην ασθένεια.  Αιώνες πριν ο πυρετός αποτελούσε το θεραπευτικό εχέγγυο για την αντιμετώπιση της σύφιλης και της γονόρροιας! Μελέτη στην Ιαπωνία κατέλεξε στο συμπέρασμα ότι στα παιδιά που χορηγείτο αντιπυρετική θεραπεία είχαν χειρότερη πορεία και δυσκολότερη ανάρρωση σε σχέση με τα παιδιά που δεν ελάμβαναν αντιπυρετική θεραπεία. Και δεν είναι μόνο αυτές.  Πληθώρα μελετών που είναι αδύνατο να καταγραφούν στο παρόν σύγγραμμα καταδεικνύουν ότι τα παιδιά που δεν ελάμβαναν αντιπυρετική θεραπεία κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης όπως σαλμονέλα, ανεμοβλογιά, ροταϊό είχαν ταχύτερη ανάρρωση. Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε το 2016 πώς η χορήγηση αντιπυρετικών επιταχύνει την εξάπλωση της γρίπης στον πληθυσμό.

 

Πότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, όταν το παιδί σας έχει πυρετό;

  • Το παιδί σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει πυρετό, ανεξάρτητα άν το βρέφος έχει καλή διάθεση και εμφάνιση.
  • Εάν ο πυρετός διαρκεί πάνω από 24 ώρες σε παιδιά κάτω των 2 ετών και 72 ώρες σε παιδιά άνω των 2 ετών.
  • Το παιδί σας έχει πυρετό και πάσχει από χρόνιο νόσημα όπως καρδιοπάθεια, αυτοάνοσο νόσημα, καρκίνο ή αιματολογικό νόσημα.
  • Εάν το παιδί έχει πυρετό που συνοδεύεται με ένα από τα ακόλουθα:

 Εξάνθημα

 Υπνηλία

 Πονοκέφαλο

 Σπασμούς

 Έντονη ανησυχία

 Είναι σε κακή διάθεση παρά τη πτώση του πυρετού

 Κάνει εμέτους ή διάρροιες

 Παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή

 Είναι σε κακή κατάσταση ακόμη και με τη πτώση του πυρετού

 

Πρέπει να δίνουμε πάντοτε αντιπυρετική θεραπεία στα παιδιά;

Η απάντηση είναι όχι. Για άλλη μια φορά έρχονται στο προσκήνιο τα λόγια του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής, που δήλωσε ότι «πολλές φορές το καλύτερο φάρμακο είναι το κανένα φάρμακο». Είναι χρήσιμη η αντιπυρετική θεραπεία στις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Το παιδί αισθάνεται πόνο, δυσφορία ή παρουσιάζει υπνηλία. Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνουμε αντιπυρετικό, για να βελτιωθεί η διάθεση του παιδιού και επομένως να μπορεί να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες υγρών να μην αφυδατωθεί.
  • Παιδιά που έχουν αυξημένη πιθανότητα να μειωθεί στο αίμα η οξυγόνωσή τους λόγω χρόνιου νοσήματος.  Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν συνήθως παιδιά με χρόνια νοσήματα καρδιαγγειακού και αναπνευστικού.  Ο πυρετός σχετίζεται με αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου με αυξημένη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Επομένως, ελαφρώς αυξημένο έργο έχουν να επιτελέσουν το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα σε ένα παιδί με πυρετό. Για ένα υγιές παιδί η αύξηση του έργου αυτού είναι μηδαμινή.
  • Παιδιά με εγκαύματα που έχουν πόνο και αυξημένες ανάγκες σε υγρά.
  • Παιδιά που έχουν πυρετό πάνω από 40° C. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνεται ο κίνδυνος τα παιδιά να αφυδατωθούν.

 

Τι πρέπει να κάνετε, όταν το παιδί σας έχει πυρετό;

Μην πανικοβάλλεστε με τον πυρετό. Ο πυρετός είναι σύμμαχος του οργανισμού αρκεί μάθετε να τον αντιμετωπίζετε σωστά χωρίς φόβο και άγχος. Εφόσον είναι γνωστή η αιτία και αντιμετωπίζεται ανάλογα τότε για την αντιμετώπιση του πυρετού να θυμάστε τα ακόλουθα:

  • Να δίνετε στο παιδί άφθονα υγρά.  Ο πυρετός αυξάνει τις ανάγκες του σώματος σε υγρά. Επομένως είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί να λαμβάνει πολλά υγρά, για να μην αφυδατωθεί.
  • Ντύστε το παιδί ελαφριά, για να διευκολυνθεί η αποβολή θερμότητας. Βέβαια, την ώρα που παρουσιάζει ρίγος το παιδί κρυώνει, επομένως καλό είναι να το σκεπάζετε κατάλληλα, για να αισθάνεται καλά.
  • Αφήστε το παιδί να ξεκουραστεί. Ο πυρετός κάνει τα παιδιά να αισθάνονται κουρασμένα, για αυτό καλύτερα να ξεκουράζονται χωρίς βέβαια να τα πιέζετε να κοιμηθούν ή να ξεκουραστούν, εάν έχουν την ενέργειά τους. Αφήστε τα παιδιά να δράσουν όπως αισθάνονται.
  • Αντιπυρετικά φάρμακα δε χρειάζεται να δίνουμε πάντοτε σε υγιή παιδιά που έχουν πυρετό, γιατί πολύ απλά η άνοδος της θερμοκρασίας βοηθά το παιδί να αναρρώσει.  Ο μόνος λόγος της χορήγησης αντιπυρετικής θεραπείας είναι να απαλλάξει το παιδί από τη δυσφορία και να το κάνει να αισθάνεται ευεξία. Τα παιδιά που παρουσιάζουν πυρετό μέχρι 38,9 ° C  δε χρειάζονται συνήθως αντιπυρετικά φάρμακα. Βέβαια το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό κάποια αισθάνονται καλά ακόμη και σε ψηλότερο πυρετό ενώ κάποια άλλα το αντίθετο.
  • Στην περίπτωση χορήγησης αντιπυρετικής θεραπείας πρέπει η δόση να προσαρμόζεται αναλόγως του βάρους του παιδιού (όχι ανάλογα με την ηλικία) και να χορηγείται στα επιτρεπόμενα χρονικά διαστήματα.  Η δόση πρέπει να δίνεται με δοσομετρική συσκευή, για να αποφεύγεται η υπερδοσολογία με κίνδυνο τη βλάβη στους νεφρούς ή το συκώτι.
  • Δε χρειάζεται να ξυπνάτε το παιδί, για να δώσετε αντιπυρετικό.
  • Η χρήση οινοπνεύματος δεν ενδείκνυται στα παιδιά με πυρετό γιατί μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα ή να εισέλθει στον οργανισμό με την εισπνοή προκαλώντας τοξικότητα στο νευρικό σύστημα.
  • Τα μπάνια με κρύο νερό δεν είναι ορθή πρακτική στην αντιμετώπιση του πυρετού.

 

Εναλλάξ ή  συνδυασμένη χορήγηση αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού. Αποτελεί ορθή πρακτική;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες όλων των διεθνών οργανισμών η πρακτική της συνδυασμένης (χορήγηση μαζί δύο ειδών αντιπυρετικών) ή η εναλλάξ χορήγηση αντιπυρετικών (δύο είδη αντιπυρετικών χορηγούνται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα) στα παιδιά δε συστήνεται.  Αντιπυρετική θεραπεία χορηγείται μόνο απλά για να αισθάνονται καλύτερα και να αποκτήσουν καλύτερη διάθεση. Η πρακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία χορήγησης φαρμάκων με αποτέλεσμα την εμφάνιση παρενεργειών ενώ παράλληλα ενισχύει την πυρετοφοβία.

 

Αντιμετωπίζοντας τον πυρετό με αντιπυρετικά φάρμακα θα προλάβουμε τους πυρετικούς σπασμούς; Είναι άραγε ορθή αυτή η πρακτική;

Η πρακτική αυτή δεν είναι ορθή. Η χορήγηση αντιπυρετικών δε διαδραματίζει κανένα ρόλο στην πρόληψη της εμφάνισης ή της υποτροπής των πυρετικών σπασμών σύμφωνα με  επιστημονικές μελέτες.  Τα παιδιά που έχουν ιστορικό πυρετικών σπασμών πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλα τα παιδιά με πυρετό.

 

Βασικά συμπεράσματα–μηνύματα για το σπίτι

  • Ο πυρετός δεν είναι νόσος, αλλά μια φυσιολογική απάντηση του οργανισμού ενάντια σε κάποιο βλαπτικό παράγοντα.
  • Ο πυρετός αποτελεί αμυντικό εργαλείο και σύμμαχο του οργανισμού ενάντια στη λοίμωξη.

Η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση των εισβολέων.

  • Ο πυρετός ελέγχεται από το θερμορυθμιστικό κέντρο στον υποθάλαμο και η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει ανεξέλεγκτα.
  • Το ύψος του πυρετού δε βαίνει παράλληλα με τη σοβαρότητα της ασθένειας. Δέουσας σημασία είναι η γενική κατάσταση του παιδιού και όχι η ανταπόκριση του παιδιού στην αντιπυρετική θεραπεία.
  • Σε υγιή παιδιά ο πυρετός στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε αυτοπεριοριζόμενες ιογενείς λοιμώξεις. Δεδομένου ότι η αιτία του πυρετού είναι γνωστή και το παιδί ενυδατώνεται επαρκώς, δε χρήζει αντιπυρετικής θεραπείας.
  • Η αντιπυρετική θεραπεία δεν προλαβαίνει τους πυρετικούς σπασμούς.
  • Ο πυρετός δεν χειροτερεύει την ασθένεια και δεν προκαλεί εγκεφαλική βλάβη.
  • Τα αντιπυρετικά φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με φειδώ, γιατί μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.  Ο στόχος της χορήγησης αντιπυρετικής θεραπείας είναι η βελτίωση της διάθεσης του παιδιού, συγκεκριμένα όταν αδυνατεί να λάβει επαρκείς ποσότητες υγρών ή το παιδί είναι ληθαργικό.
  • Τα αντιπυρετικά φάρμακα, όταν είναι ανάγκη να χορηγηθούν, πρέπει να δίνονται στη σωστή δοσολογία, σύμφωνα με το βάρος του παιδιού με δοσομετρική συσκευή. Τα αντιπυρετικά που ενδείκνυνται στα παιδιά είναι η παρακεταμόλη, η ιβουπροφένη και το μεφαιμανικό οξύ.

 

Εν κατακλείδι

 Αγαπητοί γονείς, μη σας αγχώνει ο πυρετός, αλλά αφιερώστε λίγο χρόνο, για να μάθετε πώς να τον διαχειρίζεστε. Η γνώση και η άντληση ορθών πληροφοριών είναι η χρυσή τομή που θα σας βοηθήσει να εξοστρακίσετε δυσάρεστα αισθήματα, όπως ο φόβος και η ανησυχία που σας περιτριγυρίζουν γύρω από τη σφαίρα του φαινομένου πυρετός. Ο πυρετός είναι μια κατάσταση που σίγουρα θα έχετε να αντιμετωπίσετε μέσα από το ταξίδι για το μεγάλωμα του παιδιού σας.

Στην πραγματικότητα ο πυρετός είναι ένας προστατευτικός προσαρμοστικός μηχανισμός για τον οργανισμό και αναπτύσσεται, για να δημιουργήσει ένα κέλυφος προστασίας για το παιδί και ένα εχθρικό περιβάλλουν για τους εισβολείς. Μάθετε λοιπόν να μην πανικοβάλλεστε στο άκουσμα του πυρετού και εκπαιδευτείτε να τον αντιμετωπίζετε σωστά.

Μείνετε ενημερωμένοι για την υγεία του παιδιού σας

Εισάγετε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού σας

Μείνετε ενημερωμένοι για
το παιδί σας

Η ιστοσελίδα Paidiatros.com θέλει να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Προς τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες για να κατανοήσει τα ενδιαφέροντά σας, να προσαρμόσει τον ιστότοπό της στις ανάγκες σας και να διαχειριστεί τις διαφημίσεις της. Πατώντας «Αποδοχή» δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγχώριο δίκαιο και την Πολιτική μας για τα Cookies. Για να δείτε ολόκληρη τη λίστα των cookies και να μας πείτε αν μπορούν ή όχι να χρησιμοποιηθούν στη συσκευή σας, χρησιμοποιήστε το Εργαλείο Συγκατάθεσης για τα Cookies. Πολιτική Cookies της ιστοσελίδας μας