Σεξουαλικότητα Σήμερα και παράγοντες που την επηρεάζουν

Νίκη Ττοουλιά, Εκπαιδευτικός

Σεξουαλικότητα Σήμερα και παράγοντες που την επηρεάζουν

Η σεξουαλικότητα είναι μια έννοια που δεν ανακαλύφθηκε στις μέρες μας, ούτε καν στις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι μια έννοια που έχει την ίδια ηλικία με τον άνθρωπο πάνω στη γη. Είναι η δύναμη, το κίνητρο αλλά και η επιβράβευση του ανθρώπου για τη διαιώνιση του είδους. Επιπλέον, η σεξουαλικότητα αποτελεί τρόπο και ευκαιρία επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Μόνο που τείνει να καταστεί ο μόνος τρόπος επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης του ανθρώπου, αφού η συντροφικότητα, η φιλία, οι οικογενειακές σχέσεις και οι κοινωνικές επαφές έχουν ατονήσει στην εποχή μας.


Η τελευταία δεκαετία του αιώνα μας ήταν η δεκαετία που οι άνθρωποι μίλησαν και έγραψαν περισσότερο από ποτέ για το σεξ. Είναι η δεκαετία που δημοσιεύτηκαν οι περισσότερες έρευνες, τα περισσότερα γκάλοπ και οι περισσότερες μετρήσεις της σεξουαλικότητας. Είναι όμως δυστυχώς και η δεκαετία της ραγδαίας αύξησης του ποσοστού των νεαρών ανθρώπων που παρουσιάζουν προβλήματα στη σεξουαλική τους λειτουργία. Είναι επίσης η εποχή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να δημιουργήσουν μια σχέση που να τους δίνει ευχαρίστηση.
Έτσι στις μέρες μας για πολλούς ανθρώπους το σεξ κατάντησε το πιο προβληματικό κομμάτι της ζωής τους. Οι λόγοι που μπέρδεψαν τους ανθρώπους είναι πολλοί .Οι σημαντικότεροι φαίνεται ότι είναι οι εξής:

 

Η εμπορευματοποίηση του σεξ
Το σεξ πουλάει με όποια μορφή κι αν διατίθεται στο εμπόριο Παλαιότερα η πορνογραφία ήταν περιορισμένη. Εκτός από τα περιοδικά που δεν ήταν εύκολο να προμηθευτεί ο οποιοσδήποτε και ιδιαίτερα τα παιδιά, υπήρχαν στους κινηματογράφους οι σχετικές ταινίες. Στις περιπτώσεις αυτές τόσο η πρόσβαση όσο και το περιεχόμενο υπόκειντο σε έλεγχο. Σήμερα όμως το διαδίκτυο και οι αναρίθμητοι πλέον τηλεοπτικοί σταθμοί που προσφέρουν είτε δωρεάν είτε με πληρωμή κάθε μορφής πορνογραφικό περιεχόμενο, βρίσκονται πολύ κοντά σε όλους μας.
Οι σύγχρονες αυτές τεχνολογίες επιτρέπουν τόσο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά ή έφηβους μια εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση σε πορνογραφικές φωτογραφίες, ταινίες ή κείμενα, οποιαδήποτε ώρα ή ημέρα. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη σοβαρότερο από το γεγονός ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν με μεγάλη ευκολία και συστηματικά από το σπίτι, χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους άλλους.


Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τη βιομηχανία αυτή στην οποία προβάλλονται καταστάσεις που παλαιότερα ήταν αδύνατο κάποιος να φανταστεί.
Η ποιότητα του περιεχομένου που προβάλλεται από τους πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους είναι συχνά επικίνδυνη. Συχνά δεν προβάλλονται κανονικές σεξουαλικές συμπεριφορές αλλά τροποποιημένες καταστάσεις με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση. Οι στρεβλωμένες παθολογικές συμπεριφορές, οι ανεπίτρεπτες σεξουαλικές καταστάσεις όπως η παιδεραστία, η ζωοφιλία ή άλλες ασυνήθιστες ή μη κοινωνικά αποδεκτές φαντασιώσεις προβάλλονται με τον ίδιο τρόπο και παράλληλα με φυσιολογικές σεξουαλικές Στις μέρες μας επιχειρείται μια απότομη και άρα αυθαίρετη προσπάθεια να ενσωματωθούν στην υγιή σεξουαλικότητα συμπεριφορές που πρόσφατα δεν περιέρχονται σ’ αυτήν.


Έτσι π.χ. ο τραβεστισμός και ο τρανσεξουαλισμός παρουσιάζεται από μερίδα των ΜΜΕ σαν ενδιαφέρουσα σεξουαλική συμπεριφορά αλλά και σαν μέσο κοινωνικής και οικονομικής καταξίωσης. Οι μεμονωμένες ιστορίες παραφιλικών συμπεριφορών όπως ονομάζονται στην ιατρική οι διαστροφές αυτές, προβάλλονται σαν πρότυπα και προβληματίζουν τους νέους. Άλλες πάλι αμφισβητούμενες συμπεριφορές, όπως το ομαδικό σεξ, προβάλλονται σαν πρότυπα σεξουαλικής ικανοποίησης.


Βλέπουμε λοιπόν ότι η νέα αυτή κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Επηρεάζει σήμερα τεράστιο αριθμό ανθρώπων, είναι δυνατόν να τροποποιεί τις αντιλήψεις, δίνει λανθασμένα μηνύματα στους νέους αλλά και στους ενήλικες. Δυστυχώς η πορνογραφία σήμερα μετατρέπει προς το χειρότερο τη σεξουαλικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ακόμη χειρότερα υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος παροχής κακής και στρεβλωμένης αγωγής για θέματα σεξ στα παιδιά και στους έφηβους λόγω του ότι η πορνογραφία έχει καταστεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για αυτούς. Ακόμα και η μόδα όσο αθώα κι αν φαίνεται αργά και σταδιακά, αλλά σταθερά, γδύνει το γυναικείο κορμί, προσπαθώντας να συνδυάσει μια νέα αισθητική με την εκπομπή ερωτικών μηνυμάτων, υποσχόμενη ερωτική πρόκληση.


Επίσης η πώληση της σεξουαλικότητας διευκολύνεται από τον κατατεμαχισμό της. Έτσι το σεξ πέρασε στη λιανική πώληση, κομμάτι- κομμάτι. Χωριστά το πέος από το ανδρικό σώμα, χωριστά το στήθος της γυναίκας από το υπόλοιπο κορμί της., χωριστά η σεξουαλικότητα από τη συντροφικότητα, χωριστά το οπτικό μήνυμα από τη σχέση (παράδειγμα οι βιντεοταινίες πορνό), χωριστά το ακουστικό ερέθισμα από την υπόλοιπη σεξουαλικότητα (παράδειγμα τα ροζ τηλέφωνα).


Στα νυκτερινά κέντρα το θέαμα είναι όλο και περισσότερο σεξουαλικό, όλο και περισσότερο προκλητικό. Όλο και περισσότεροι παράγοντες των σύγχρονων κοινωνιών αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα που συνεχίζουν να δημιουργούνται και να συσσωρεύονται διαχρονικά λόγω της πρόσφατης εκπληκτικής εξάπλωσης της πορνογραφίας.
Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλοι, οι σημαίνοντες κοινωνικοί και πολιτειακοί παράγοντες όπως επίσης και το πλατύ κοινό, να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα η ανεπιθύμητη κατάσταση αυτή.


Η παραπληροφόρηση γύρω από το σεξ
Η ανεξέλικτη αρθρογραφία όπως προβάλλεται τόσο μέσα από τα πορνογραφικά περιοδικά όσο και μέσα από τα περιοδικά ποικίλης ύλης γύρω από το σεξ οδηγεί και στην παραπληροφόρηση με φοβερές συνέπειες για τον άνθρωπο.
Κλασικό παράδειγμα παραπληροφόρησης είναι η συνεχής αρθρογραφία γύρω από το μέγεθος του πέους. Οι εξωπραγματικές διαστάσεις που τους αποδίδονται και η σύνδεση του μεγάλου πέους με την ικανοποίηση και τον οργασμό της γυναίκας μπλοκάρουν τους άντρες και τους καθηλώνουν σε λανθασμένες απόψεις γύρω από τη σεξουαλικότητα. Εύκολα δημιουργούνται έτσι συμπλέγματα κατωτερότητας, ιδίως στις νεαρές ηλικίες, που ξεκινούν από λανθασμένη πληροφόρηση. Ανάλογες εικόνες παραπληροφόρησης, που συχνά παγιδεύουν το ζευγάρι, δίνονται για τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, τη συχνότητά της, τις επαναλήψεις, τον ταυτόχρονο οργασμό.
Η σεξουαλικότητα συνδέεται επίσης με αψεγάδιαστη εξωτερική εμφάνιση και περιβάλλον χλιδής και πολυτέλειας, που απογοητεύει πολλές φορές τους υποψήφιους εραστές αν δεν ανταποκρίνονται σε ανάλογες προδιαγραφές. Η πρώτη φορά στο σεξ προβάλλεται επίσης μέσα από τρομακτικές εικόνες που προβληματίζουν τους νέους και τους οδηγούν στην μοναχική σεξουαλικότητα.


Η απομόνωση του σεξ από τη σχέση
Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα λειτούργησε παραδοσιακά συνδεδεμένη με τη συντροφικότητα και στα πλαίσια μιας σχέσης. Ο παραδοσιακός αυτός τρόπος δυσκολεύει όμως την εμπορευματοποίηση του σεξ, που απευθύνεται κυρίως σε άτομα χωρίς μόνιμο δεσμό. Απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση για την εμπορευματοποίηση του σεξ είναι να πειστούν οι πολίτες να αποφεύγουν τις μόνιμες σχέσεις με συναισθηματική κάλυψη. Μια μερίδα του τύπου έχει αναλάβει στις μέρες μας να μεταδώσει στους νέους αυτές τις αντιλήψεις.

 

Η αδυναμία έτοιμων απαντήσεων και ξεκάθαρων θέσεων γύρω από τη σεξουαλικότητα
Μέχρι πριν περίπου μερικά χρόνια οι άνθρωποι είχαν πιο ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις γύρω από τη σεξουαλικότητα. Πρακτικά, σε όλα τα ερωτήματα οι πολίτες είχαν έτοιμες σαφείς απαντήσεις. Σήμερα αν θέσουμε τα ίδια ερωτήματα στους ανθρώπους, αρκετοί θα δυσκολευτούν να πάρουν θέση, καθώς επίσης αρκετοί θα απαντήσουν «δεν ξέρω» ή «δεν απαντώ».


Παράδειγμα 1: Αν θέταμε στους γονείς πριν μερικά χρόνια το ερώτημα αν συμφωνούν με τις προγαμιαίες σχέσεις θα εισπράτταμε από όλους την ίδια απάντηση: όχι. Αν σήμερα θέσουμε στους γονείς την ίδια ερώτηση, θα εισπράξουμε πολλές διαφορετικές απαντήσεις και μερικά «δεν ξέρω» ή «δεν απαντώ».
Παράδειγμα 2: Αν θέταμε στους πολίτες πριν μερικά χρόνια το ερώτημα «σας ενοχλεί η ομοφυλοφιλία», θα εισπράτταμε από όλους την ίδια απάντηση: ναι. Αν την ίδια ερώτηση θέσουμε σήμερα στους πολίτες, θα λάβουμε πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Ανάλογα ερωτήματα θα μπορούσαν να αφορούν το στοματικό, το πρωκτικό σεξ κλπ. Αυτή η αδυναμία έτοιμων απαντήσεων και ξεκάθαρων θέσεων δυσκολεύει αφάνταστα τη λειτουργία μας στο σεξ.
Παράδειγμα 3: Αν ρωτούσαμε τους πολίτες πριν μερικά χρόνια ποιος είναι ο βασικός κοινωνικός κανόνας που διέπει την σεξουαλική επαφή , αυτοί θα μας έλεγαν ότι η σεξουαλική επαφή δεν γίνεται δημόσια. Αποτελεί προσωπική στιγμή του ζευγαριού, που δεν αφορά τρίτους.


Στις μέρες μας τόσο η εμπορευματοποίηση του σεξ όσο και η χρήση της τεχνολογία έφερε τις κάμερες και τον φωτογραφικό φακό αντιμέτωπους με τη σεξουαλική πράξη. Βιντεοταινίες, κινηματογράφος, φωτογραφίες, περιγραφές που σκοπό έχουν να διεγείρουν σεξουαλικά, προβληματίζουν μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού γύρω από τη σεξουαλικότητα.
Η απόλυτη διαφάνεια ολοκληρώθηκε και μεγιστοποιήθηκε με το Internet. Οι πιο απόκρυφες στιγμές ενός ζευγαριού στη θέα ολόκληρου του πλανήτη, έστω και με τη μορφή διαφημιστικού τρικ. Εκατομμύρια πολιτών κινητοποιήθηκαν το 1999, περιμένοντας να δουν την πρώτη φορά στο σεξ δυο νεαρών από τις ΗΠΑ, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.


Η έλλειψη χρόνου
Ο σύγχρονος έντονος τρόπος ζωής , το κυνήγι του πλούτου και της επιτυχίας ελάττωσε τον ελεύθερο χρόνο μας. Ο έρωτας, η σχέση, η συντροφικότητα, το σεξ όμως απαιτούν ελεύθερο χρόνο. Είναι αυτό ακριβώς που λείπει από το σύγχρονο άνθρωπο. Το στρες επηρεάζει αρνητικά και υποσκάπτει τη σεξουαλική ζωή.


Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το στρες έχει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική τους ζωή από ότι τα παιδιά, η εργασία, τα προβλήματα υγείας, η πλήξη, η απειρία ή τα οικονομικά προβλήματα.
Βέβαια αυτό δεν είναι εκπληκτικό αν αναλογιστούμε τις πιέσεις και αναστατώσεις που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Συχνά οι πολλαπλές απαιτήσεις και υποχρεώσεις που μας επιβάλλονται ή που δημιουργούμε στους εαυτούς μας, είναι πολύ περισσότερες από ότι λογικά μπορούμε να εκπληρώσουμε.


Στις γυναίκες το στρες, κατασβήνει τη σεξουαλική ορμή. Οι ορμόνες του στρες, επηρεάζουν αρνητικά τις γυναικείες ορμόνες και το αποτέλεσμα είναι η καταστολή της επιθυμίας για σεξ των γυναικών. Οι γυναίκες που υποφέρουν από στρες τρέχοντας μεταξύ παιδιών και συζύγων, σχολείων και εργασίας, ψωνισμάτων και νοικοκυριών, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο η εν λόγω κατάσταση σβήνει κάθε διάθεση για σεξ.


Στους άνδρες, το σωματικό ή ψυχολογικό στρες, προκαλεί μια άμεση πτώση της τεστοστερόνης στο αίμα. Η πτώση της τεστοστερόνης, κατασβήνει τη σεξουαλική ορμή των ανδρών. Παράλληλα το στρες στους άνδρες, υποσκάπτει τη σεξουαλική απόδοση. Συμβάλλει στις στυτικές δυσλειτουργίες και στην πρόωρη εκσπερμάτωση. Οι διαταραχές αυτές της σεξουαλικής λειτουργίας των ανδρών, είναι δυστυχώς πολύ συχνές και το στρες είναι ένοχο για ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων. Η στυτική λειτουργία είναι πολύ ευάλωτη στο στρες όχι μόνο στους άνδρες αλλά και σε πολλά άλλα είδη.

 

Η επιθυμία για αιώνια νεότητα
Η επιθυμία για αιώνια νεότητα είναι ο στόχος του σημερινού άπληστου ανθρώπου.
Όλοι οι ενήλικες έχουν μια ιδιαίτερη φοβία για τα γηρατειά. Γι’ αυτό καταφεύγουν τόσο στην αισθητική χειρουργική όσο και στην λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων για να παραμείνουν νέοι, να αργοπορήσουν την γήρανση, ή τουλάχιστον να φαίνονται πιο νέοι ή να λειτουργούν όπως οι νέοι.


Επειδή η σεξουαλικότητα έχει κυρίως συνδεθεί με τις νεαρές ηλικίες, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν διατηρήσουν έντονη τη σεξουαλική τους λειτουργία ή καταφέρουν να λειτουργούν με πολύ νεότερο σύντροφο αποδεικνύουν στον εαυτό τους και το περιβάλλον ότι παραμένουν νέοι.
Στην πραγματικότητα απλά καταπιέζουν τον εαυτό τους ή εμπλέκονται σε παιχνίδια σεξουαλικών επιδόσεων που οδηγούν σε σεξουαλικές δυσλειτουργίες και ψυχολογικά προβλήματα. Γιατί ναι μεν ο άνθρωπος διατηρεί μέχρι την τρίτη ηλικία τη δυνατότητα να κάνει σεξ, αλλά οι επιδόσεις και οι αποδόσεις αλλάζουν με την πρόοδο της ηλικίας.


Το AIDS και τα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Το AIDS αλλά και ορισμένα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ηπατίτιδες, ιός των κονδυλωμάτων) μας έμαθαν ότι μια σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα που αφορά όλους μας, επηρέασε ουσιαστικά τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Ιδιαίτερα ενοχλητική αποδεικνύεται για τους ανθρώπους και η διαδικασία μεγάλης αναμονής για να έχουμε μια σαφή απάντηση αν κολλήσουμε ή όχι τον ιό, μετά από μια επικίνδυνη επαφή.


Η ιατρικοποίηση του σεξ
Η ιατρική ανέλαβε τις τελευταίες δεκαετίες να θεραπεύει και τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Αν και η προσφορά της είναι ουσιαστική, δεδομένου ότι συνήθως οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζονται με επιτυχία, η ιατρική παρέμβαση δεν είναι εντελώς χωρίς συνέπειες. Αφενός κινδυνεύει να στερήσει από τη σεξουαλικότητα τον αυθορμητισμό της, αφετέρου δε να δημιουργήσει τη λαθεμένη εντύπωση ότι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι αρρώστιες, αφού αντιμετωπίζονται με φάρμακα. Στην πραγματικότητα όμως οι δυσλειτουργίες δεν είναι παρά συμπτώματα ψυχολογικών και σωματικών δυσκολιών.


Συμπεράσματα
Η σεξουαλικότητα στο τέλος του 20ου αιώνα αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες.
Κύριο πρόβλημα των αντρών η αμφισβήτηση του ανδρισμού τους και της πρωτοκαθεδρίας. Κύριο πρόβλημα των γυναικών το γεγονός ότι δεν αισθάνονται πια ευχαριστημένες ούτε στο σπίτι, ούτε στη δουλειά.
Η κοινωνία μοιάζει να απαιτεί για τον άντρα μια γρήγορη ατσάλινη στύση, κάθε φορά που περνάει μια όμορφη γυναίκα. Αντίστοιχα για τη γυναίκα απαιτεί ατελείωτους οργασμούς στο πρώτο ανδρικό άγγιγμα. Και για τους δυο μια αχαλίνωτη ερωτική επιθυμία..
Είναι ανάγκη ο καθένας από μας να αναζητήσει επίμονα το δικό του μέτρο που τον εκφράζει και του δίνει ευχαρίστηση.

Μείνετε ενημερωμένοι για την υγεία του παιδιού σας

Εισάγετε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού σας

Μείνετε ενημερωμένοι για
το παιδί σας

Η ιστοσελίδα Paidiatros.com θέλει να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Προς τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες για να κατανοήσει τα ενδιαφέροντά σας, να προσαρμόσει τον ιστότοπό της στις ανάγκες σας και να διαχειριστεί τις διαφημίσεις της. Πατώντας «Αποδοχή» δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγχώριο δίκαιο και την Πολιτική μας για τα Cookies. Για να δείτε ολόκληρη τη λίστα των cookies και να μας πείτε αν μπορούν ή όχι να χρησιμοποιηθούν στη συσκευή σας, χρησιμοποιήστε το Εργαλείο Συγκατάθεσης για τα Cookies. Πολιτική Cookies της ιστοσελίδας μας