Ο μόλυβδος είναι ένα βαρύ μέταλλο που βρίσκεται φυσιολογικά στον φλοιό της γης. Παράγεται επίσης και από πολλές δραστηριότητες του ανθρώπου και έχει χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από προϊόντα οικιακής και άλλης χρήσης. Σε ανόργανη κυρίως μορφή βρίσκεται στα νερά, στο έδαφος, καθώς και στον αέρα και την σκόνη επιβαρύνοντας τελικά και την τροφική αλυσίδα, εκθέτοντας άμεσα τον άνθρωπο. Η κύρια πηγή έκθεσης είναι η τροφή περιλαμβανομένου του νερού. Για αυτό ισχύουν πολύ αυστηρά όρια των επιπέδων μολύβδου στο νερό και τα τρόφιμα.
Περισσότερο από το 4% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστεί δηλητηρίαση από μόλυβδο. Τα ποσοστό είναι ψηλότερο σε μεγάλες πόλεις και μεταξύ των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα.
Πώς τα παιδιά εκτίθενται στο μόλυβδο;
Τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε μικρές ποσότητες μολύβδου μέσω της ρυπασμένης σκόνης ή αέρα ή μέσω επιβαρυμένης τροφής και νερού. Η πιο κοινή αιτία της δηλητηρίασης από μόλυβδο σήμερα είναι οι μπογιές προηγούμενης γενιάς που δυστυχώς περιέχουν μόλυβδο. Ο μόλυβδος δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε μπογιές που χρησιμοποιούνται για το βάψιμο του σπιτιού από το 1978 όταν η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων ( CPSC ) έθεσε όρια στην περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 0,06% για κάθε μπογιά που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε κατοικίες, παιχνίδια ή έπιπλα.
Ωστόσο, πολλά μεγάλα σπίτια και κτίρια διαμερισμάτων (ιδίως εκείνα που κατασκευάστηκαν πριν το 1960) έχουν βαφτεί με μπογιές που περιείχαν μόλυβδο. Παρά την απαγόρευση της χρήσης τέτοιων βαφών στην Ε.Ε. ακόμη και σήμερα τέτοιες μπογιές χρησιμοποιούνται σε έπιπλα και παιχνίδια που κατασκευάζονται σε τρίτες χώρες.
Τα μικρά παιδιά εξερευνούν τον κόσμο, τοποθετώντας τα πράγματα στο στόμα τους. Ως εκ τούτου, τα μικρά παιδιά που ζουν σε μεγάλα κτίρια βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για να παρουσιάσουν δηλητηρίαση από μόλυβδο. Τα παιδιά μπορούν να πάρουν το μόλυβδο με το μάσημα κομματιών ξεφλουδισμένων φύλλων μπογιάς ή από κατάποση σκόνης του σπιτιού ή του εδάφους που περιέχει μικρή ποσότητα της μπογιάς, η οποία δυστυχώς περιέχει το μόλυβδο. Πηγή έκθεσης των παιδιών στο μόλυβδο μπορεί να αποτελέσουν επίσης τεχνητά γήπεδα αθλοπαιδιών που είναι κατασκευασμένα από νάιλον ή νάιλον με είδος πλαστικού.
Έκθεση των παιδιών στο μόλυβδο μπορεί να συμβεί επίσης από τα ρούχα ή το δέρμα των ενηλίκων που έχουν χόμπι (ιππασία) ή επαγγέλματα (οικοδόμοι, ζωγράφοι) που τους εκθέτουν σε μόλυβδο.
Ο μόλυβδος μπορεί επίσης να είναι στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα. Επίπεδα μολύβδου στον αέρα έχουν μειωθεί κατά πολύ από την ημέρα απαγόρευσης χρήσης του μολύβδου στην βενζίνη, που έγινε στη δεκαετία του 1970. Ο μόλυβδος βρίσκεται ακόμα σε ορισμένες παλαιές σωλήνες νερού, παρόλο που η χρήση μολύβδου στις ηλεκτροκολλήσεις σωλήνων δεν επιτρέπεται πλέον στις ανεπτυγμένες . Ο μόλυβδος μπορεί επίσης να βρεθεί σε τροφές ή χυμούς που συσκευάζονται σε δοχεία που περιέχουν μόλυβδο.
Μόλυβδος μπορεί επίσης να υπάρχει σε παλαιά παιχνίδια και έπιπλα καθώς επίσης σε ορισμένες παραδοσιακές φαρμακευτικές συνταγές (κινέζικες θεραπείες), σε πλαστικά προϊόντα ή προϊόντα από βινύλιο (π.χ. σαλιάρες, σακίδια, καθίσματα αυτοκινήτων, κουτιά τοποθέτησης φαγητού).
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες με αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους μπορεί να μεταφέρουν (μέσω του πλακούντα ή του μητρικού γάλακτος) στο έμβρυο ή το παιδί τους ποσότητες μολύβδου.
Τοξικότητα και επιδράσεις του Μολύβδου στην υγεία
Ο μόλυβδος μαζί με τον υδράργυρο είναι ένα από τα πιο τοξικά μέταλλα. Συσσωρεύεται στον οργανισμό κυρίως στους μαλακούς ιστούς αλλά σταδιακά και στα κόκκαλα. Ο χρόνος ημιζωής στο αίμα είναι περίπου 30 ημέρες ενώ στα κόκκαλα 10-30 χρόνια. Η αποβολή από τον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται από τα ούρα και τα κόπρανα. Στους ενήλικες 10% του προσλαμβανόμενου μολύβδου απορροφάται, ενώ στα παιδί η απορρόφηση είναι πολύ μεγαλύτερη και μπορεί φτάσει το 40-50%.
Στο άνθρωπο και ιδιαίτερα στα παιδιά το αιμοποιητικό σύστημα, τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) επηρέαζονται περισσότερο. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά μέχρι τα 6 χρόνια και οι έγκυες επηρεάζονται περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό ακρίβώς λόγω της μεγαλύτερης βιοδιαθεσιμότητας / απορρόφησης αλλά και της αυξημένης τρωτότητας του υπό ανάπτυξη εγκεφάλου. Εχει αποδειχθεί ότι ο μολυβδος στα παιδιά επηρεάζει και μειώνει την λειτουργία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τον δεικτη νοημοσύνης (IQ) κατά 3 εως 4 μονάδες για κάθε αύξηση του μολύβδου στο αίμα κατά 10 μg/dL. Οι τελευταίες έρευνες και επίσημες αξιολογήσεις δείχνουν ότι ειδικά για την επίδραση στην νοημοσύνη του παιδιού δεν υπάρχει όριο ασφαλούς έκθεσης. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) καθόρισε το 1.2 μg /dL μολύβδου στο αίμα ως το επίπεδο αναφοράς για την εκτίμηση του κινδύνου.
Γιατί τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην δηλητηρίαση από μόλυβδο.
Ποια τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο;
Τα αρχικά συμπτώματα της δηλητηρίασης από μόλυβδο στα παιδιά δεν είναι ειδικά και περιλαμβάνουν:
Όταν η έκθεση του παιδιού στο μόλυβδο συνεχίζεται τότε τα ψηλά επίπεδα μολύβδου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον εγκέφαλο, στα νεφρά (εμφανίζουν νεφρική ανεπάρκεια), στο στομάχι και έντερο καθώς και στο μυελό των οστών (το μαλακό ιστό στο εσωτερικό των οστών). Υπάρχουν περιπτώσεις τα παιδιά με υψηλά επίπεδα μολύβδου στον οργανισμό να μην παρουσιάζουν συμπτώματα.
Συμπτώματα από τον εγκέφαλο και γενικότερα το νευρικό σύστημα:
Οι πιο πάνω διαταραχές αυτές μπορεί να παρουσιαστούν ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα μολύβδου.
Συμπτώματα από το στομάχι και το έντερο (γαστρεντερικό σύστημα)
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν τα αυξημένα επίπεδα μολύβδου στον οργανισμό είναι:
Πώς γίνεται η διάγνωση της δηλητηρίασης από μόλυβδο;
Γίνεται μέτρηση των επιπέδων του μολύβδου στο αίμα. Δηλητηρίαση από μόλυβδο έχουμε όταν τα επίπεδα του μολύβδου στο αίμα είναι μεγαλύτερα από 5 mcg / dL ( 0,24 mmol / L ). Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας διότι οι περισσότερες από τις επιπτώσεις της δηλητηρίασης από μόλυβδο είναι μη αναστρέψιμες. Η ακτινογραφία της κοιλιάς μπορεί να αποκαλύψει πηγές μολύβδου που υπάρχουν στο σώμα.
Πως αντιμετωπίζεται η δηλητηρίαση από μόλυβδο;
Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η δηλητηρίαση από μόλυβδο εξαρτάται από:
Τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση όλων των βαθμών της δηλητηρίασης από μόλυβδο είναι:
Για τα παιδιά και τους ενήλικες με σχετικά χαμηλά επίπεδα μολύβδου (5-45 mcg / dL), η απλή αποφυγή της έκθεσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων μολύβδου στο αίμα.
Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:
Χηλική θεραπεία. Σε αυτή τη θεραπεία δίνεται στον ασθενή ένα φάρμακο, που συνδέεται με το μόλυβδο ώστε το σύμπλοκο που δημιουργείται να μπορεί να απεκκρίνεται από τα ούρα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η διμερκαπτόλη (προτιμάται σε αρχική φάση) ή το EDTA. Χηλική θεραπεία δίνεται συνήθως όταν τα επίπεδα του μολύβδου στο αίμα είναι μεγαλύτερα από 45 mcg / dL. Η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να γίνει περισσότερες από μια φορά.
Σε σοβαρές περιπτώσεις (επίπεδα μολύβδου of ≥70 mcg/dL ) μπορεί να χρειαστεί ο συνδιασμός δύο χηλικών θεραπειών με διμερκαπτόλη και EDTA. Σε περιπτώσεις εγκεφαλοπάθειας χρειάζεται παράλληλα με τη χηλική θεραπεία να γίνει έλεγχος των σπασμών με φάρμακα, παρακολούθηση του παιδιού στο νοσοκομείο και έλεγχος των ούρων που αποβάλλει και της λειτουργίας των νεφρών. Σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι δυνατή η αναστροφή της βλάβης που έχει ήδη συμβεί.
Τα παιδιά με δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί επίσης να παρουσιάσουν έλλειψη σιδήρου. Γι αυτό και πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με συμπληρώματα σιδήρου.
Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας.